O ülkede geçici hükümet kuruldu !

O ülkede geçici hükümet kuruldu !

Güney Sudan'da hükümetin feshedilerek geçici hükümetin kurulduğu bildirildi.

Güney Sudan'da hükümetin feshedilerek geçici hükümetin kurulduğu bildirildi.

Güney Sudan devlet televizyonunun haberine göre, Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit, barış anlaşmasının uygulanması çerçevesinde mevcut hükümetin feshedilmesi ve geçici hükümetin kurulması yönünde karar çıkardı.

Cumhurbaşkanlığı kararı gereğince oluşturulan hükümette Martin Elia Lomoro, Geçici Hükümet Başkanı olarak atandı. Oluşturulan kabinedeki 30 sandalyenin 16'sı Mayardit başkanlığındaki hükümet üyelerine, 10'u muhalefete, 2'si diğer siyasi partilere, 2'si de eski siyasi tutuklulara ayrıldı.

Yeni hükümet üyelerinin, yarın yemin ederek görevine başlaması bekleniyor.

Ülkede 15 Aralık 2013'te çatışmaların başlamasının ardından Cuba'dan ayrılan eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Machar, Yukarı Nil eyaletinde isyancı güçlerin bulunduğu, Güney Sudan ile Etiyopya arasındaki bölgeye gitmiş ve buradan yönetim karşıtı faaliyetlerini sürdürmüştü.

Ülkede uzun süredir devam eden iç savaşın sona ermesi için Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi (IGAD) gözetiminde 17 Ağustos 2015'te düzenlenen barış görüşmelerinde, isyancı güçlerin lideri Machar, çatışmanın durdurulması için sunulan taslağı kabul etmişti.

Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit de anlaşmayı 26 Ağustos'ta imzalamış, taraflar arasında varılan ateşkes yürürlüğe girmişti. Anlaşmada, Cumhurbaşkanı Yardımcısı makamına biri Riek Machar, diğeri hükümet yanlısı bir isim olmak üzere iki kişinin atanması öngörülmüştü.

Geçen salı başkent Cuba'ya gelen Machar, yemin ederek cumhurbaşkanı birinci yardımcılığı görevine resmen başlamıştı.