Obama: ''Selamün aleyküm''

Obama: ''Selamün aleyküm''
Güncelleme:

ABD Başkanı Barack Obama, Amerika'daki ilk cami ziyaretinde tarihi bir konuşma yaptı.

Müslümanların da Amerika’nın bir parçası olduğunu ve dünyadaki Müslümanların sadece çok küçük bir kısmının terörizme bulaştığını dile getiren Obama, “Barışı teşvik eden Müslüman çoğunluğun sesini duyurmak için elimden gelen her şeyi yapacağım” dedi.

Obama, Maryland eyaletinde bağlı Baltimore’daki İslam Toplumu Camisi’ni ziyaret etti. Obama tarihi ziyareti kapsamında bölgedeki Müslüman toplum temsilcileri ile bir araya geldi. Başkan Obama’nın görüşmenin ardından yaptığı konuşmayı Müslüman Kongre üyeleri Keith Ellison ve Andre Carson da izledi.

“TOPLUMUNUZA HİZMET ETTİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM” 

Obama, 45 dakika süren tarihi konuşmasında sık sık Hz. Muhammed’in (sas) hadislerine ve Kur’an-ı Kerim’den ayetlere atıf yaptı. Amerikalı Müslümanlara teşekkür ederek sözlerine başlayan Obama, “Söylemek istediğim ilk şey Müslüman Amerikalıların yeterince duymadığı iki kelime: Teşekkür ederim. Toplumunuza hizmet ettiğiniz için teşekkür ederim. Komşularınızın hayatlarını ileri taşıdığınız ve bizi bir Amerikan ailesi olarak bir ve güçlü tutmaya yardım ettiğiniz için teşekkür ederim. Bunun için minnettarız” dedi.

Endişe ve korkunun var olduğu bir dönemden geçtiklerini belirten Obama, “Tüm Amerikalılar gibi siz de terör tehdidinden korkuyorsunuz. Ancak bunların üstünde Müslüman Amerikalılar olarak başka kaygılarınız da var. Tüm toplumunuz az görülen şiddet eylemleri dolayısıyla sıklıkla hedef alınıyor ya da ayıplanıyor” şeklinde konuştu.

“AMERİKAN HALKI MÜSLÜMANLARI YETERİNCE BİLMİYOR”

Müslümanların Amerika’da birkaç milyonluk küçük bir toplum olduğunu ve bu yüzden Amerikalıların kendilerini yeterince bilmediğine dikkat çeken Obama, “Müslüman ve İslamı sadece şiddet içerenhaberlerin arkasından ya da TV ve filmlerdeki çarpıtılmış medya tasvirlerinden duyuyorlar. Bunların tümü çok kötü bir izlenim veriyor” dedi.

11 Eylül, Paris ve San Bernardino’daki terör saldırılarından sonra kimilerinin bunu tamamen bir inanca bağladığını kaydeden Obama, Müslümanların kabul edilemeyecek siyasi söylemlere maruz kaldığını hatırlattı ve bunun Amerika’da yeri olmadığını belirtti. ABD Başkanı Obama, sürpriz olmayacak bir şekilde Müslümanlara yönelik tehdit ve tacizlerin arttığını da vurguladı.

Müslüman toplumundan aldığı mektuplara değinen Obama, “Bana mektubunda, ‘Kendimi ikinci sınıf vatandaş gibi hissediyorum’ yazanlar oldu. ‘Kızıma okulda nasıl davranılabileceğini düşündükçe kalbim her gün ağlıyor’ diyen anneler, Ohio’dan 13 yaşında ‘Korkuyorum’ diyen bir kız. Bunları söyleyenler benim çocuklarım gibi” şeklinde konuştu.

“İSLAM BARIŞ ANLAMINA GELİR”

Bu yaşananların Amerikan değerlerine aykırı olduğu mesajını veren Obama, Amerikalılara birbirlerini dinleme ve anlama çağrısı yaptı. İslam’ın barış mesajının bin yıldan bu yana insanları çektiğini, İslam’ın kelime manasıyla da barış anlamına geldiğini belirten Obama, “Klasik selamlama olan ‘Es-selamu Aleykum’, ‘barış üzerinize olsun’ anlamına gelir” dedi.

Hz. Muhammed’in (Sas) bir hadisinden örnek veren Obama, “Muhammed Peygamber’in sözü, ‘Kim cennete girmek istiyorsa, başkalarına kendisine davranılmasını istediği gibi davransın.’ Bir Hıristiyan olarak bu ifadenin tanıdık olduğunu sanıyorum” diye konuştu.

“MÜSLÜMANLAR AMERİKA’NIN ÖZGÜRLÜĞÜ İÇİN SAVAŞIYOR, ÖLÜYOR”

Müslüman Amerikalıların geçmişten bu yana Amerika’nın kurulmasına yardımcı olduklarını belirten Obama, “Müslümanlar bizi güvende tutuyor. Onlar polis, itfaiyeci, İç Güvenlik Bakanlığı’ndalar, istihbarat birimlerimizdeler. Onurlu bir şekilde silahlı güçlerimizde hizmet ediyorlar. Bizim özgürlüğümüz için savaşıyor, yaralanıyor, ölüyorlar. Bazısı Arlington Ulusal Mezarlığı’nda yatıyor. Müslüman Amerikalılar tanışabileceğiniz en metanetli ve vatansever Amerikalılardır” ifadelerini kullandı.

Müslüman toplumunun ülkeye katkılarının sadece problemlerin yaşandığı dönemde değil, her zaman gündeme getirilmesi gerektiğini belirten Obama, “Televizyon programlarımızda ulusal güvenliğimiz ile alakalı olmayan Müslüman karakterler de olmalı. Bunu yapmak zor değil” şeklinde konuştu.

Dünyadaki Müslümanların çok büyük çoğunluğunun İslam’ı barışın kaynağı olarak kabul etmesine rağmen küçük bir bölümünün dini çarpık yorumladığını söyleyen Obama, IŞİD ve El-Kaide benzeri terör örgütlerinin Tanrı’nın adını kullanan ilk radikal gruplar olmadığını, geçmişte de farklı dinlerde benzerlerinin görüldüğünü kaydetti.

Tüm insanları Tanrı’nın yarattığını ve herkesin eşit olduğunu dile getiren Obama, Kur’an’da Hucurat Suresi’ndeki “Ey insanlar! Şüphe yok ki, biz sizi bir erkek ve bir dişiden yarattık ve birbirinizi tanımanız için sizi boylara ve kabilelere ayırdık” ayetini hatırlattı.

“BİR İNANCA SALDIRI TÜM İNANÇLARA SALDIRIDIR”

Din özgürlüğünün önemine değinen Obama, “Şu anda bu ülkenin çoğunluğunu oluşturan Hıristiyan dostlarıma sesleniyorum, eğer din özgürlüğü konusunda ciddi isek bir inanca saldırıyı tüm inançlarımıza saldırı şeklinde kabul etmeliyiz” dedi. Obama, Müslümanların da Hıristiyan birilerinin öldürülmesine ya da Anti-Semitizm’in yayılmasına tepki göstermeleri gerektiğini vurguladı, “Nefret söylemlerini ve başkalarına karşı şiddeti kınamada tutarlı olmalıyız” dedi.

Teröristler ile mücadeleyi bazılarının, “İslami teröristler” şeklinde duymak istediklerini kaydeden Obama, bu ifadeyi kullanmayı reddetti. Obama, “IŞİD gibi gruplar meşruluk peşindeler. Kendilerini dini liderler ve İslam adına konuşan kutsal savaşçılar olarak resmetmeye çalışıyorlar. Onlara hiçbir zaman bu meşruluğu vermemeliyiz. İslam’ı savunmuyorlar. Müslümanları savunmuyorlar. Öldürdükleri insanların büyük çoğunluğu Müslüman erkek, kadın ve çocuklardan oluşuyor” şeklinde konuştu.

“BURAYA UYGUNSUNUZ, AİT OLDUĞUNUZ YERDESİNİZ”

Obama, tüm Amerikalıların ayrımcılığı reddetmek gibi bir sorumluluğu bulunduğunu kaydetti. Amerikan değerlerinin yol gösterici olması gerektiğini ifade eden Obama, Amerikalı Müslüman toplumu ile ilişkilerin sadece ‘gözetleme’den ibaret olmaması gerektiğini vurguladı.

Konuşmasının sonunda Müslümanlara seslenen Obama, “Eğer buraya uygun olup olmadığınızı düşünüyorsanız, Birleşik Devletler Başkanı olarak çok açık bir şekilde söylememe izin verin. Buraya uygunsunuz. Tam buraya. Tam olarak ait olduğunuz yerdesiniz. Sizler de Amerika’nın bir parçasısınız. Sizler Müslüman veya Amerikalı değilsiniz. Sizler Müslüman ve Amerikalısınız” dedi.