Obama'dan kritik uyarı: ''Delirmiş adamlar''

Obama'dan kritik uyarı: ''Delirmiş adamlar''
Güncelleme:

4. Nükleer Güvenlik Zirvesi'ne ABD Başkanı Obama'nın sözleri damgasını vurdu.

4. Nükleer Güvenlik Zirvesi Amerika’nın başkenti Washington’da yapıldı. ABD Başkanı Barack Obama’nın ev sahipliğinde yapılan zirveye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katıldı. Zirvenin ana Gündemini nükleer terörizme darbe indirilmesi için küresel işbirliğinin pekiştirilmesi oldu. Zirvede, yüksek oranda zenginleştirilmiş uranyum kullanımının asgariye indirilmesi ve nükleer malzeme kaçakçılığıyla mücadele edilmesi gibi çeşitli nükleer terör eylemlerinin önlenmesi için alınacak tedbirler de görüşüldü.

52 devlet ve hükümet başkanının yanında 4 uluslararası kurum temsilcisinin katıldığı zirvede DAİŞ ve aşırılık yanlısı gruplara odaklanan özel oturumda düzenlendi.

Toplantıya Birleşmiş  Milletler (BM), Avrupa Birliği (AB), Uluslararası Polis Teşkilatı (INTERPOL) ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) temsilcileri de katıldı. Zirveye Rusya katılmadı.
Erdoğan’a, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak da eşlik etti.

‘Delirmiş adamlar nükleere ulaşmamalı’

“Nükleer Güvenliğin Geliştirilmesine Yönelik Ulusal Eylemler” konulu oturumun açılışını zirvenin ev sahibi ABD Başkanı Obama yaptı. Obama, başkanlık ettiği açılış oturumunda, atılan “somut” adımlarla dünyada nükleer terörizm riskinin azaltıldığını anlattı. Şu zamana kadar teröristlerin nükleer materyallere ulaşamadığını belirten Obama, DAEŞ ve diğer aşırılık yanlısı grupların nükleer silaha ulaşmasının “dünyanın güvenliğine yönelik en büyük tehditlerin arasında yer aldığını” vurguladı.

Obama, şunları söyledi: “DAİŞ, hardal gazı da dahil kimyasal silahları zaten Suriye ve Irak’ta kullandı. Eğer bu delirmiş adamlar nükleer bombaya veya nükleer materyallere ulaşırlarsa onları mümkün olduğu kadar çok masum insanı öldürmek için kullanabileceklerinden şüphe yok. Bu nedenle bizim çalışmalarımız çok önemli olmayı sürdürüyor. Nükleer terörizme karşı en etkin savunma bu materyali tamamen güvenlik altına almaktır ki her şeyden önce bu yanlış ellerin eline geçmesin.”

Obama’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen çalışma yemeğine Erdoğan da katıldı. Çalışma yemeğinde, nükleer güvenliği güçlendirmeye yönelik faaliyetler ele alındı.