Öğretmenler binaları ele geçirdi !

Öğretmenler binaları ele geçirdi !

Meksika'da sokağa dökülen binlerce öğretmen hükümet binalarını ele geçirdi.

İki yıl önce 44 üniversite öğrencisinin gözaltında kaybedilmesiyle haftalarca dünya gündeminden düşmeyen Meksika'da, bu kez öğretmen gösterileri var. Binlerce öğretmen eğitim reformunu protesto etmek için Chiapas ve Guerrero eyaletlerinde sokaklara döküldü. Greve giden öğretmenler, Chiapas'da iki polisi rehin aldı ve eyalet eğitim bakanlığının dört binasını işgal etti.

Çoğu yoksul ve kırsal yerlerden yaklaşık 100 bin üyesi olan ve protestocu öğretmenlerin de bağlı olduğu CNTE Birliği'nin Başkanı Manuel de Jesus Mendoza Vazquez, binalarda polislerin olduğunu ve provokasyona gelmemek için uğraştıklarını ancak kendilerine saldırılması durumunda karşılık vererek baskının sürmesine engel olacaklarını söyledi.

Guerrero eyaletinin başkenti Chilpancingo'da Eğitim Bakanlığı binasına giren öğretmenler, ofislerden birindeki eşyaları kullanılamaz hale getirdikten sonra ateşe verdi.

CNTE yetkilileri senato üyeleriyle bir araya geldi ancak görüşmelerde henüz bir sonuca varılamadı.

4 bin 500 öğretmen kovuldu

Eğitim Bakanı Aurelio Nuno Mayer ise düzenlediği basın toplantısında, protestolar karşısında geri adım atmayacaklarını vurgulayarak "Diyaloğa açığız ancak bu reformdan vazgeçmeyeceğiz" dedi. Nuno, 4 bin 500 öğretmenin peş peşe derslere girmediği için kovulduğunu duyurdu.

CNTE geçen ay ülkenin yedi eyaletinde ucu açık greve gittiklerini duyurmuştu. Devlet Başkanı Pena Nieto'nun 2013'de uygulamaya koyduğu tartışmalı eğitim reformu, öğretmenlerin değerlendirme sınavına girmesini şart koşuyor. Buna göre, üç kez değerlendirme sınavını geçemeyen öğretmenlerin işlerine son veriliyor.

Eğitim Bakanı Nuno, mart ayında sınava girmeyen 3 bin 360 öğretmenin işten çıkarılacağını açıklamıştı. Öğretmenler, geçen yıl da eğitim reformunu protesto etmişti. Öğretmene sınav sistemi öngören reforma karşı çıkan eğitimciler, Uluslararası Santa Cruz Xoxocotlan Havalimanı'nı işgal etmişti.