100 bin Musullu Türkiye'ye kaçabilir !

100 bin Musullu Türkiye'ye kaçabilir !
Güncelleme:

BM, 100 bin Musullunun Türkiye ve Irak'a kaçabileceğini duyurdu.

Bugün sabaha karşı saat 01.40'ta tüm dünyaya ilan edilen Musul harekatı tüm hızıyla sürüyor.

30 binden fazla asker ile devam eden harekatta Irak'ın en büyük ikinci kenti olan Musul, terör örgütü DEAŞ'tan arındırılmaya çalışılıyor.

Harekatın başladığından bu yana 12 saat geçti ve şu ana kadar resmi rakamlara göre Musul'un 8 ilçesi DEAŞ unsurlarından temizlendi.

3 koldan yürütülen Musul harekatında peşmerge güçleri doğu cephesinden, Irak ordusu ve diğer güçler ise güneyden top atışlarıyla DEAŞ'ı abluka altına almış durumda. Ankara da bu harekatı yakından takip ediyor. Önce Cumhurbaşkanı Erdoğan "Türkiye masada da, operasyonda da olacak" dedi ardından da Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş Bakanlar Kurulu sonrasında "Dışişleri Bakanlığı'ndan bir heyetin Bağdat'a gideceğini ve Türkiye'nin B, C planlarının hazır olduğunu söyledi.

100 BİNLERCE MUSULLU...

Bu sıcak gündeme ise damgasını vuran en kritik açıklamalardan biri Birleşmiş Milletler'den geldi. Birleşmiş Milletler Musul'daki operasyon sırasında 100 bin Musullunun Türkiye ve Irak'a kaçabileceğini duyurdu.

Türkiye Avrupa'nın tüm ön yargılarına rağmen Suriye'deki iç savaş sırasında kapılarını Suriyeli mültecilere açmış ve büyük yatırımlarla Suriyeli savaş mağduru komşularını misafir etmişti.

Görülen o ki Musul harekatında da benzer bir durum Musullular için yaşanabilir. Eğer Musul harekatının süresi uzarsa bölgeden kaçan Musulluların tercihlerinin başında Türkiye gelecek.

TÜRKİYE BAĞDAT'TA MASAYA OTURACAK

Türkiye Başika üssünü Irak'la masaya yatırmak için Dışişleri Bakanlığı müsteşarı Ümit Yalçın başkanlığındaki heyeti Bağdat'ta gönderdi.

MUSUL HALKI DA DAEŞ'E DİRENİYOR

Musul operasyonuyla ilgili sıcak açıklama, Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşat Salihi'den geldi. Musul halkının DAEŞ'le çatıştığını ve örgütün hemen hemen savaşmadan bölgeyi terk ettiğini söyleyen Salihi, 500 kişiden oluşan Türkmen gücün Başika'da beklediğini belirtti.

DAEŞ'İN TÜRKİYE'YE ROKET TEHDİDİ ORTADAN KALKTI

 

Öte yandan Musul harekatı sürerken TSK tarafından desteklenen Özgür Suriye Ordusu'nun DAEŞ'in elinden dün aldığı Dabık'ta kontrol sağlandı. Böylece, Türkiye'ye yönelik roket tehdidi ortadan kalkmış oldu.

 

100 bin Musullu Türkiye'ye kaçabilir ! - Resim : 1 100 bin Musullu Türkiye'ye kaçabilir ! - Resim : 2 100 bin Musullu Türkiye'ye kaçabilir ! - Resim : 3 100 bin Musullu Türkiye'ye kaçabilir ! - Resim : 4 100 bin Musullu Türkiye'ye kaçabilir ! - Resim : 5 100 bin Musullu Türkiye'ye kaçabilir ! - Resim : 6