600 köy PYD’nin işgalinde

600 köy PYD’nin işgalinde
Güncelleme:

Terör örgütü PYD, Eylül 2015’ten bu yana Haseke, Rakka ve Halep’te 600’den fazla Türkmen ve Arap köyünü işgal etti.

Terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı PYD, Eylül 2015'ten bu yana Haseke, Rakka ve Halep'te ABD ve Rusya'nın desteğiyle 600'den fazla köy ve kasabayı işgal etti. PYD, ele geçirdiği bölgelerde 235 binden fazla Türkmen ve Arap sivili göçe zorladı. Son olarak Haseke kırsalında IŞİD'in PYD'ye terk ettiği köylerde birçok Suriyeli Arap'a ait evler dozerlerle yıkıldı.

AF ÖRGÜTÜ TESCİLLEDİ

Tel Abyad bölgesinde bulunan 14 Arap ve Türkmen köyünü zorla boşalttıran PYD, Haseke bölgesinde de benzer uygulamalara imza atıyor. Uluslararası Af Örgütü raporu ile Tel Abyad'da 14 köyde tehcir ve insan hakları ihlalleri sergilediği sabit olan PYD, Haseke bölgesinde de ele geçirdiği Türkmen ve Arap beldelerinde halkı göçe zorluyor. Şu ana kadar 4 köy örgüt zoruyla boşaltıldı. Köyünü terk etmek zorunda bırakılan sivillerin evleri ise dozerlerle yerle bir edildi.

İSRAİL TAKTİĞİ

PYD'nin bu uygulamaları, 1948 yılından başlayarak Filistin topraklarındaki asli sahiplerin sistematik sürgününü sağlayan İsrail politikalarını aratmıyor. Suriye'nin kuzey ve doğu bölgelerinde PYD eli ile gerçekleştirilen İsrail taktiğiyle Tel Abyad ilçesi başta olmak üzere Süluk, Hamam Türkmen, Tel Rıfat gibi
birçok yerleşim birimi PYD tarafından işgal edildi. Ardından isimleri değiştirilen beldelerde yaşayan sivilller topyekün sürgüne tabi tutuldu.

IŞİD'Lİ İLAN EDİLİYOR

ABD destekli PYD işgalleri sonrası boşaltılan Türkmen-Arap köy ve kasaba sakinleri önce IŞİD'ci ilan edilip sonrasında tüm mal varlığına el konuluyor. Ardından köyü terk etmeleri için süre veriliyor. Örgütün baskılarına direnenler ise infaz ediliyor. İşgale uğrayan bölgelerde göçe zorlanan sivillerin Özgür Suriye Ordusu'na ait bölgeler ya da Türkiye sınırına yakın noktalara gitmesi PYD'liler tarafından engelleniyor. Yalnızca IŞİD'in kontrol ettiği bölgeye geçiş izni veriliyor. Terör örgütü bu yöntemle el koyduğu Türkmen ve Arap köylerindeki sivillerin IŞİD'li olduğu iddiasına dayanak oluşturuyor.

HAVALİMANININ ADI DEĞİŞTİ

PYD tehcirine en bariz örnek, Mınnag köyü ve havalimanının ele geçirilmesinin ardından isminin Serok Apo Havalimanı olarak değiştirilmesi oldu. Halep, Rakka, Tel Abyad gibi beldelerin isimleri Arapça asıllarından Kürtçe'ye çevirildi.

Esed'ten beterler

Suriye'nin Haseke kentinde terör örgütü PYD tarafından kaçırılan Kürt Yekiti Partisi (PYKS) üyesi ve aktivist Enver Naso'nun eşi Menal Hüseyni, PYD'nin vahşetinin Esed güçlerinin yaptıklarını aratmadığını belirtti. Hüseyni, Amude ilçesinde ikamet ettikleri mahallenin 28 Mayıs'ta PYD militanları tarafından kuşatıldığını anlatarak, eşinin evlerine düzenlenen baskın sonucu kaçırıldığını ifade etti. PYD militanlarının şiddet eylemlerinin giderek arttığına dikkati çeken Hüseyni, “PYD, tüm kırmızı çizgileri aştı. PYD militanlarının vahşeti Esed güçlerininkini aratmıyor” dedi.