ABD'den Esad'a: Tanımayacağız

ABD'den Esad'a: Tanımayacağız
Güncelleme:

ABD, Suriye'de yapılacak seçimlerden çıkan sonucu tanımayacaklarını bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığından üst düzey bir yetkili, kendileri için bu seçim sonucunun geçersiz olacağını söyledi. 

Yetkili, Beşşar Esed rejiminin, iç savaşın başlaması sonrasında milyonlarca Suriyelinin evlerini terk ettiği ülkede bugün yapacağı seçimin Suriye halkını temsil ettiğini düşünmediklerini belirtti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, düzenlediği basın toplantısında, Cenevre’de bugün yapılması planlanan Suriye görüşmeleriyle aynı tarihte gerçekleştirilecek seçimin sonuçlarını “meşru” görmediklerini ifade etmişti. Toner, “Temsiliyet anlamında bu seçimi meşru görmüyoruz. Bu seçimler Suriye halkının iradesini temsil etmiyor” değerlendirmesinde bulunmuştu.

Önceliklerinin Cenevre’de yapılacak görüşmeler olduğu ve buna yoğunlaştıklarını belirten Toner, Suriye’de şu anda seçim düzenlemek için “erken” olduğunu söylemişti.

HALK SANDIK BAŞINDA

Suriye halkı, çatışmaların başladığı 2011’den bu yana ikinci kez sandık başında. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad tarafından şubat ayında ilan edilen, 250 sandalyeli Halk Meclisi seçimleri için oy verme işlemi TSİ 07.00’de başladı.

Şam hükümeti sadece Suriye ordusunun kontrolündeki bölgelerde sandık kurulduğunu açıklarken, IŞİD’in başkent ilan ettiği Rakka başta olmak üzere muhaliflerin elindeki yerlerde oy verilmeyecek.

Yaklaşık 3500 adayın yarıştığı seçimlerin bir diğer önemi ise İsviçre’nin Cenevre kentinin ev sahipliğinde yapılacak görüşmelerin yeni turunun başladığı günde gerçekleştirilmesi.