ABD'den Rakka açıklaması

ABD'den Rakka açıklaması
Güncelleme:

ABD Savunma Bakanı, IŞİD'in bulunduğu Rakka hakkında açıklama yaptı.

Savunma Bakanı Fikri Işık ve ABD'li mevkidaşı Ashton Carter, olası bir Rakka operasyonu hakkında görüş alışverişinde bulundu.

Reuters'ın aktardığı Pentagon açıklamasında, Birleşmiş Milletler (BM) Barışı Koruma Savunma Bakanları Toplantısı'na katılmak üzere İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunan Carter ve Işık'ın bir araya gelerek, Rakka'nın terör örgütü IŞİD'den geri alınmasının önemine değindikleri belirtildi.

Pentagon'a göre, her iki bakan da yerel güçlerin, herhangi bir operasyonda başrol üstlenmesi gerektiğini ifade etti.

Pentagon, "İki bakan son dönemde Suriye'nin kuzeyinde Türkiye'nin IŞİD'e karşı kazandığı başarıları ele aldı ve Carter Işık'a IŞİD'i sınırlarından temizlenmesi çabalarına ABD'nin desteğinin süreceğini ifade etti" açıklamasında bulundu. Açıklamada, "İki bakan ortak çıkarları ilgilendiren konularda sürekli olarak iletişim halinde olmak konusunda mutabık kaldılar" denildi.

CARTER: YPG MENBİÇ'TEN ÇIKTI

Londra'da Işık'la görüşmesinin ardından gazetecilere açıklamada bulunan ABD Savunma Bakanı Carter, YPG'lilerin Menbiç'ten çıktığını söyledi.

Öte yandan, Reuters'a konuşan Savunma Bakanı Işık, Rakka çevresinde IŞİD'e karşı operasyon düzenlenmesine Türkiye'nin destek verdiğini ancak bu harekatı YPG'nin yönetmemesi gerektiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çin dönüşü gazetecilere yaptığı açıklamada, "ABD Başkanı Barack Obama, Rakka konusunda Türkiye'den destek istedi. Türkiye ne gerekiyorsa yapacak" ifadesini kullanmıştı. Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli de dün Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası, Suriye'nin Rakka kentinde ABD ile ortak operasyon yapılmasına sıcak baktıklarını belirtmişti.

"TÜRKİYE HARİKA İŞ YAPIYOR"

Carter, BBC Radyo 4'e yaptığı açıklamada ise "IŞİD'e karşı Türkiye'nin Rakka'da ABD ile operasyon yapılabileceği" yönündeki haberlere ilişkin olarak şöyle dedi:

"Koalisyonun üyesi olan Türkiye, hava harekatına katılan bir dizi uçağa ev sahipliği yapması da dahil olmak üzere harika iş yapıyor. IŞİD'in kendisini yabancı savaşçılar, ekipman ve benzeri şeylerle desteklemesinin yollarından biri, atardamarı olan Tükiye-Suriye arasında kalan son sınır kısmının, sınırın her iki tarafından daha güvenli hale getirilmesine yardımcı olmak için şu anda Türkiye ile çalışıyoruz. Aynı zamanda, IŞİD'in Rakka'daki kontrolünü çökertme ve kuşatma planı için de Suriye Demokratik Güçleri ile çalışıyoruz. Bu grupla ayrıca önemli bir kent olan Menbiç'te de çalıştık. Bu iki tarafla çalışma niyetindeyiz. İkisinin de birbirleriyle farklılıkları var, bunu anlıyoruz."