ABD'nin PYD planıyla ilgili müthiş iddia

ABD'nin PYD planıyla ilgili müthiş iddia
Güncelleme:

Suriye Kürt Milli Konseyi Başkanı İbrahim Bıro: Daeş’le savaş son aşamasına geldi. Savaş bittiğinde ABD’nin PYD’ye yönelik tutumu değişecek.

Ağustos ayında terör örgütü PKK’nın Suriye uzantısı PYD militanları tarafından kaçırılan ve bir süre sonra Irak Kürdistan bölgesine sürülen İbrahim Bıro, TRT World’e verdiği özel röportajda, Suriye’deki PYD yapılanmasına ilişkin çarpıcı açıklamalar yaptı.

 TRT World’ün sorularını yanıtlayan Suriye Kürt Milli Konseyi Başkanı İbrahim Bıro, Kürt bir parti olarak PYD tarafından mağdur edildiklerini söyleyerek, PYD’nin kendisini ölümle tehdit ettiğini belirti.

PYD GÜNLÜK VE SİYASİ YAŞAMA KORKUNÇ BİR ŞEKİLDE MÜDAHALE EDİYOR

Erbil’de TRT World’e konuşan Suriye Kürt Milli Konseyi (ENKS) Başkanı İbrahim Bıro, PYD’nin Suriye’deki tutumundan dolayı çok sayıda Kürdün yaşadığı toprakları terk etmek zorunda kaldığını söyledi. PYD’nin bölgede egemenlik ilan ettikten sonra gençleri zorla silahaltına aldığını ve halkın fazla vergiye zorlandığını dile getiren Bıro, ‘’PYD totaliter ve Stalinist bir parti. Diğer Kürt partilerle güç paylaşımına yanaşmıyor. Bölgedeki Kürt gruplara, Suriye rejimine olan bağlılıklarına göre muamele ediyor. Eğer Suriye rejimine karşılarsa, bu PYD'ye de karşı oldukları anlamına geliyor. Ve eğer Suriye rejimine sadıklarsa, PYD'ye de sadıklar demek. Kürt bir parti olarak mağduriyetlerimizin çoğunluğu PYD'den kaynaklanıyor. Biz yıllardır Suriye rejimine karşıyız ve şiddete bulaşmadan iktidardaki Baas partisine karşı durduk. Ancak PYD korkunç bir şekilde günlük ve siyasi yaşama müdahale ediyor’’ dedi.

PYD, PKK İLE BAĞINI İNKÂR ETMİYOR

Bıro, PYD’nin bölgeye huzur getirmediğini, aksine PYD, Suriye rejimi ve Daeş’in saldırıları yüzünden çok sayıda insanın bölgeyi terk ettiğini söyledi. ‘’PYD’nin bağımsız bir devlet hedeflediğini düşünmüyorum’’ diyen Suriye Kürt Milli Konseyi Başkanı, Suriye’de her kesimin hak sahibi olduğu federal bir yapı istediklerini belirtti. ABD ile PYD arasındaki ilişkiye de değinen Bıro şunları söyledi; ‘’PYD Daeş'e karşı savaştı, bunu inkâr etmiyorum. ABD bu konuda PYD'ye bel bağladı çünkü Suriye muhalefeti zayıftı ve parçalandı. Türkiye PYD'yi PKK'nin bir kolu olarak görüyor. Dürüst olmak gerekirse, PYD de PKK ile olan bu bağlarını inkâr etmiyor.’’

DAEŞ’LE SAVAŞ BİTTİĞİNDE ABD’NİN PYD TUTUMU DEĞİŞECEK

Suriye Kürt Milli Konseyi’nin gelecekte Suriye’de var olacağının altını çizen Bıro, Irak ve Suriye’de Daeş’e karşı verilen mücadeleyle ilgili de konuştu. Bıro, “Bence, savaş artık son safhasına girdi. Musul ve Rakka'nın kurtulmasından sonra Daeş'le savaşmaya gerek kalmayacak ve o zaman Amerika'nın PYD'ye karşı farklı bir tutumu olacak” dedi.

Suriye Kürt Milli Konseyi (ENKS) Başkanı İbrahim Bıro, 13 Ağustos 2016’da terör örgütü PKK’nın Suriye kolu olan PYD militanlarınca kaçırılmış, 6 saat gözaltında tutulduktan sonra Kuzey Irak’a sürülmüş ve geri dönmemesi için ölümle tehdit edildiği belirtilmişti.

TRT WORLD