Asırlık nine son nefesini vatanında vermek istiyor

Asırlık nine son nefesini vatanında vermek istiyor
Güncelleme:

Suriye'den getirdiği nüfus kağıdına göre 105 yaşındaki kadın, Halep'in Afrin ilçesinde başlayan yaşamının yine aynı topraklarda son bulması için dua ediyor.

İzmir'de, torunlarıyla derme çatma binada barınan 105 yaşındaki Suriyeli kadın, ilerleyen yaşına rağmen Halep'e dönebilmenin hayaliyle yaşama tutunuyor.

Osmanlı'nın hüküm sürdüğü yıllarda Halep'te dünyaya gelen Aişe Ahmet Berekat, Suriye'deki savaşın en yaşlı mağdurlarından sadece biri. Ülkesindeki çatışmaların şiddetlenmesi üzerine eşi, çocukları ve torunlarıyla geçen yıl Türkiye'ye sığınan Berekat, bir süre Şanlıurfa'da yaşadıktan sonra İzmir'e geldi.

Mevlana Mahallesi'nden geçen İzmir-İstanbul otoyolu yakınındaki derme çatma tek katlı bina, yaşlı kadın ve 15 kişilik ailesine ev sahipliği yapıyor.

Evin en yaşlı sakini Aişe Ahmet Berekat, Suriye'deki iç savaşta sağ kalabilen çocukları ve torunlarıyla yaşama tutunmaya çalışıyor. Komşularından ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarından destek de gören ailenin vatan özlemi ise adeta yüzlerinden okunuyor.

Suriye'den getirdiği nüfus kağıdına göre yaşı 105 olan Berekat, Halep'in Afrin ilçesinde başlayan yaşamının yine aynı topraklarda son bulması için dua ediyor.

Doğduğu topraklara dönebilmenin hayallerini kuran Berekat'ın bir diğer arzusu ise uzun yola, vatanından ayrı düşmeye dayanamayarak yaşamını yitiren ve Şanlıurfa'ya toprağa verdiği hayat arkadaşının mezarını son bir kez ziyaret edebilmek.

Son nefesini vatanında vermek istiyor

Güvende oldukları ve bir eve sığınabildikleri için mutlu olduklarını söyleyen Aişa Ahmet Berekat, "Türkiye'de bizi çok güzel kucakladılar, biz onlardan memnunuz." dedi.

Kendini hasta hissetmediğini ama ölümün artık yaklaştığını bildiğini belirten Berekat, "Eşim dayanamadı, Urfa'da öldü. Onun mezarını ziyaret etmek isterim. Allah, benden emanetini Suriye'de alsın. Türkiye de bize kucak açtı ama vatanım başkadır, orada ölmek isterim." ifadelerini kullandı.

AA