Askerleri pusuya düşürdüler !

Askerleri pusuya düşürdüler !
Güncelleme:

Musul operasyonunda zırhlı araç konvoyu yoluna devam ederken pusuya düştü.

Musul operasyonunu takip eden Amerikan CNN ekibinin kaydettiği görüntülerde, keskin nişancılar çatılardan kurşun yağdırırken büyük bir patlama gerçekleşiyor.

Amerikan CNN International televizyonu, kıdemli uluslararası muhabiri Arwa Damon ve kameraman Brice Laine'ın Irak ordusuyla Musul'a doğru ilerlerken düştükleri pusuyu haberleştirdi.

'Bir IŞİD saldırısında hayatta kalma' başlığıyla sunulan habere göre, operasyonun üçüncü haftası dolduktan sonra zırhlı araçtaki askerlerle birlikte olan ekibin bir parçası olan producer Hamdi Alkhshali cephe hattından geride kalıyor ve iletişim arada sırada çalışan telefonla kurulabiliyor.

Zırhlı araç konvoyu ev ev yoluna devam ederken üç saat sonra keskin nişancılar çatılardan ateşe başlıyor ve ekip pusuya düşüyor. Büyük bir patlamanın yaşandığı anda gökyüzüne bir alev yükseliyor, Damon o anı "Kulaklarım çınladı. Pencereden baktığımda bir aileyi çocuklarıyla birlikte kaçarken gördüm. Patlayıcı yüklenmiş bir araçtı ancak ben o aileyi ve diğerlerini düşünmeyi durduramadım" sözleriyle anlatıyor.

Saldırı sırasında producer Alkhshali ile sık sık iletişimi kopan ekip, ateş altındayken gelen "İyi misiniz?" şeklindeki mesaja uzun bir süre sonra yanıt verebiliyor ve yalnızca "İyiyiz ancak durum berbat" yazıyor. Alkhshali, bekleme anını "Benim için iki yıl gibiydi" diye anlatıyor.

Damon ve Laine yaralı askerlerle birlikte sivillerin yaşadığı bir eve sığınıyor. Bulundukları kasabadan çıkamayan ekip, 28 saat kapana kısılmış halde bekliyor. Kurtulma anında ise ekip birbirlerine sarılıyor.

10 mahalle kurtarıldı

17 Ekim'de Irak ordusu, peşmerge, Şii milisler Haşdi Şabi ve aşiret güçlerinin katılımıyla başlayan Musul'u IŞİD'den kurtarma operasyonunda ilk bir ay dolmak üzere. Üçüncü haftada Musul kent merkezinin kapısına dayanan birlikler, bugüne kadar şehrin doğusundaki 10 mahallede kontrol sağladı.

Irak Anti-Terör Gücü Komutanı Abdulgani Esedi, askerlerin Kadisiye 2 ve Bekir mahallelerinde sivilleri kurtarmaya çalıştığı bilgisini verdi. Yüzlerce IŞİD militanının öldürüldüğünü belirten Esedi, terör örgütünün sivilleri canlı kalkan olarak kullandığını aktardı.

50 bin kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı

Göç ve Göçmenler Bakanı Derbaz Muhammed, 17 Ekim'den bu yana 50 bin 29 kişinin yerinden edildiğini duyurdu.

BM yetkilileriyle birlikte başkent Bağdat'ta gazetecilerin karşısına çıkan Iraklı bakan, "Düne kadar Musul ve Kerkük'e bağlı Havice'den 50 bin 29 kişi yerinden edildi. Havice'den günlük olarak yaklaşık 200 kişi yerinden ediliyor. Irak genelinde de askeri  operasyonlardan dolayı her gün bin 850 kişi yerinden ediliyor" dedi.

Bağdat yönetimi, operasyon boyunca 750 bin insanın yerinden olacağını tahmin ediyordu ancak bu rakam 500 bin olarak revize edildi.

Evlerini terk etmek zorunda kalan 2 bin kişi ise geri döndü.