DEAŞ Dabık'ta direniyor

DEAŞ Dabık'ta direniyor
Güncelleme:

DEAŞ'in kontrolündeki El Bab'ın temizlenmesi için önce Dabık'ın geri alınması gerekiyor...

Mare-Cerablus hattının DEAŞ’tan temizlenmesi için başlayan Fırat Kalkanı’nda hedef Halep kentinin kuzeyindeki El Bab’ın ele geçirilmesi. Ancak El Bab’a gidebilmek için öncelikle alınması gereken Dabık bölgesinde DEAŞ büyük direnç gösteriyor.

TSK, Türkiye-Suriye sınırındaki 5 bin kilometrekarelik alanın DEAŞ’tan temizlenmesi ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) tarafından tutulması için başlattığı Fırat Kalkanı operasyonunu sürdürüyor. Harekât 40’ıncı gününü geride de bırakırken, DEAŞ’ın en büyük direnci ile Halep’in kuzeyindeki Dabık ve çevresindeki köylerde karşılaşıldı. Özgür Suriye Ordusu’nun Dabık’ın güneyindeki El Bab’ı alabilmesi için bu bölgenin alınması şart. 

SON DURUM

Askeri kaynakların verdiği bilgiye göre Cerablus’u alıp batı-güneybatı istikametine ilerleyen ÖSO, şu ana dek yaklaşık bin km2’lik bir alandaki 111 yerleşim yerini kontrol altına aldı. Azaz-Rai bölgesinde üç Özel Görev Kuvvet Grubu ile ilerlemeye çalışan ÖSO, en büyük direnişi Al Rai’nin (Çobanbey) güneyinde, Dabık’ın batısındaki Boztepe, Hardanah ve Türkmen Barı gibi bölgelerde gördü. TSK’nın karadan top atışlarıyla, uluslararası koalisyonun havadan destek verdiği çatışmalarda, ÖSO’ya mensup 15 kişi öldü. 35 muhalif de çatışmalarda yaralandı.

ZORLU TAARRUZ

ÖSO’nun stratejik Al Bab’a taarruzu için öncelikle Dabık’ı DEAŞ’dan alması gerekiyor. TSK, henüz piyade desteği konusunda karar verilmediği için top atışları ve havaoperasyonlarıyla yetiniyor. ÖSO’ya Suriye topraklarında destek veren TSK birlikleri, top atışları ve hava operasyonları dışında bomba ve mayın imhası, yol açma gibi konularda da önemli operasyonlar yaptı. Askeri kaynaklar, operasyon sırasında bölgede yaşayan sivil halk zarar görmemesi için hassasiyet gösterdiklerine dikkat çekerken, “Bu nedenle kara savaşı önem kazanıyor. ÖSO’nun Dabık konusundaki başarısı hayati önem kazanıyor” yorumunu yaptılar. DEAŞ’ın binlerce militanını bölgeye yığması, önümüzdeki iki gün bölgede şiddetli çatışmaların yaşanacağı yorumlarına neden oluyor. 

ESAD VE RUSYA İLE KARŞILAŞILABİLİR

Öte yandan Esad’ askerlerinin ÖSO’dan önce El Bab’a yöneleceği istihbaratı geliyor. Batılı bir diplomatik kaynak, bu durumun kendilerini endişelendirdiğine dikkat çekerek şu yorumu yaptı: “Öncelikle, Türkiye’ye verilen söz gereği, Afrin-Kobani PYD koridorununun oluşmasını istemiyoruz. Bunun için El Bab’ın ÖSO tarafından alınması şart. Ancak, Dabık’ta işler iyi gitmedi. Dabık’ın alınması gecikirse, Esad birliklerinin El Bab’a daha önce gelmesi, Türkiye ile Rusya’yı karşı karşıya getirebilir.” 

ÖSO’DAN 48 SAAT HEDEFİ

Türkiye’nin desteklediği Suriyeli muhalif gruplardan Sultan Murad’ın komutanı Ahmed Osman, Suriyeli muhaliflerin 48 saat içinde DEAŞ’ın elinde bulunan Dabık köyüne ulaşmayı hedeflediklerini söyledi. DEAŞ, Halep kentinin kuzeyindeki düzlükte olan Dabık’ta kıyametin habercisi olan nihai savaşın yaşanacağı yer olduğunu iddia ediyor.

Hürriyet