Esad, Suriye'de yabancı para birimini yasakladı

Esad, Suriye'de yabancı para birimini yasakladı
Güncelleme:

Suriye'de Cumhurbaşkanı Beşşar Esad imzasıyla yayınlanan bir kararname ile Suriye Lirası dışındaki para birimlerini kullananlar en az 7 yıl hapis cezasına çarptırılacak.

Suriye'nin resmi haber ajansı SANA'da yayınlanan bir habere göre, 18 Ocak 2020 tarihinde, Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad imzasıyla yayınlanan bir kararname ile, ödeme ve ticari işlemlerde SL dışındaki para birimlerini kullananlar en az 7 yıl hapis cezasına çarptırılmasını öngörülüyor. Hapis cezasına ilaveten, işleme konu para ve mallara el konulacak, en az iki katı da para cezası uygulanacak. Cezaya, hiçbir hafifletici sebep uygulanmayacak.

SANA tarafından yayınlanan açıklama şöyle:

"ŞAM – Cumhurbaşkanı Beşşar Esad, ödeme vesilesi olarak Suriye lirası dışındaki teamüllerin yasaklanmasıyla ilgili 2013 yılı 54 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2. maddesini değiştiren 2020 yılı 3 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’yi yayımladı.

Bu kanun hükmündeki kararnameye muhalefet eden her kişi en az yedi yıl geçici ağır hapis cezası, ödenen miktarın veya teamül edilem paranın, veya ödenen veya hizmetler veyahut da satışa sunuşan malların değerinin iki katına eşit para ile cezalandırılır.

Ödemeler veya teamül edilen meblağların veya değerli madenlere Suriye merkez Bankası adına ele alınması hükmünü mahkeme kararlaştırır.

2013 yılı 54 sayılı yasama kararında geçen suçlar hakkında serbest bırakılma söz konusu değildir.

İş bu kanun hükmünde kararname resmi gazetede yayınlanır.

23.5.1441 Hicri tarihine denk gelen 18.01.2020 Miladi yılı Şam.

Cumhurbaşkanı Beşşar Esad"