Halep'te anlaşma kısa sürdü ! Çatışmalar şiddetlendi

Halep'te anlaşma kısa sürdü ! Çatışmalar şiddetlendi
Güncelleme:

Suriye'de çatışmasızlık için yapılan anlaşma bozularak yerini şiddetli çatışmalara bıraktı.

Suriye'de çatışmasızlığın sağlanması için uygulanan 'sessizlik rejimi'nin Halep'i içine alacak biçimde genişletilmesi planı bozuldu. Hükümete bağlı birlikler ve muhalif örgütler arasındaki çatışmalar gece boyu devam etti.

Londra merkezli muhalif Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, muhaliflerin Halep'in hükümet kontrolündeki batı mahallerine doğru ilerlediklerini ancak Çarşamba Sabah saatlerinde LübnanHizbullahı'na bağlı birliklerin de desteğiyle püskürtüldüklerini aktardı.

BBC Türkçe'nin haberine göre 'Halep'in Fethi' adı altında toplanan muhalif örgütlerin koalisyonu, Salı günü Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a bağlı birliklere, tünele yerleştirdikleri bombalı tuzağı infilak ederek saldırmıştı.

Muhalifler ayrıca dün Halep'te bir hastaneyi hedef aldı ve Suriye resmi haber kanalı Ahbariya'nın haberine göre saldırıda en az üç kadın öldü, 17 kişi yaralandı.

Gözlemevi Başkanı Rami ABDülrahman, çatışmalar için "Halep'te son bir yıldaki en şiddetli çatışmalar" ifadesini kullandı. Abdülrahman, hükümete bağlı savaş uçaklarının batıda muhaliflerin kontrolündeki bölgeleri hedef aldığını söyledi.

Reuters haber ajansına konuşan bir muhalif, gece boyu çatışmalarda 40'a yakın hükümete bağlı askerin ve 10 muhalifin öldüğünü söyledi. Ordu kaynakları ise orduda ağır kayıplar olduğu iddiasını reddetti fakat "onlarca sivil ve çok sayıda muhalif öldü" açıklamasını yaptı.  Son iki haftada Halep'te yaşanan çatışmalar nedeniyle 300'e yakın kişinin öldü.

HALEP'TE ATEŞKES ÇABASI

Diğer yandan ABD ve Rusya ise, Suriye'deki geçici ateşkesin Halep'i de kapsaması için girişimlerde bulunuyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Salı günkü açıklamasında, Cumartesi günü Lazkiye veŞam çevresinde ilan edilen ve 'sükûnet rejimi' olarak adlandırılan ateşkesin çok yakında Halep'i de kapsamasını umduklarını söyledi. Ateşkes, başkent Şam'da gece yarısı sona ererken, muhalifler Çarşamba günü başkentin doğusundaki Guta bölgesinde çatışmalar ve hava saldırıları yaşandığını belirtti.

RUSYA: PLAN BOZULDU

Rusya Savunma Bakanlığı sözcüsü İgor Konaşenkov, Suriye'de çatışmasızlığın sağlanması için uygulanan 'sessizlik rejiminin' dün Halep'i içine alacak biçimde genişletilmesinin planlandığını ancak El Nusra militanlarının bu planı bozduğunu söyledi.

Konaşenkov düzenlediği basın toplantısında, "Rusya ve ABD, Halep ve çevresinde 24 saat için 'sessizlik rejimine' gidilmesini planlıyordu. Bu planı Suriye hükümeti ve ılımlı muhalifler de kabul etmişti. Halep'teki 'sessizlik rejiminin' daha sonra iki gün daha uzatılması planlanıyordu. Ancak El Nusra'nın Halep'te birçok sivilin ölmesine neden olan saldırıları bu planı bozdu" ifadelerini kullandı.

Konaşenkov, Halep'teki El Kuds hastanesinin 27 Nisan'da düzenlenen bir hava saldırısında 'harabeye döndüğü' haberlerinin ise 'doğru olmadığını' belirtti. Bu haberleri, 'Suriye'deki barış sürecini itibarsızlaştırmak için düzenlenen bir enformasyon saldırısı' olarak tanımlayan Konaşenkov, uzaydan çekilen görüntülerin bu hastanenin 2015'te yıkılmış olduğunu gösterdiğini vurguladı.