Irak güçleri Kerkük ve Sincar'dan sonra Mahmur'a girdi

Irak güçleri Kerkük ve Sincar'dan sonra Mahmur'a girdi
Güncelleme:

Irak ordusu ve Haşdi Şabi güçleri, Kerkük ve Sincar'dan sonra Musul'un Mahmur ilçesine girdi. Peşmerge çatışmaya girmeden bölgeden çekildi.

Irak Ordusu ve Haşdi Şabi güçleri, dün Kerkük ve bazı ilçelerine girdikten sonra bugün sabah saatlerinde önce Sincar'a (Şengal) ardından Mahmur'a girdi. Peşmerge güçlerinin çatışmaya girmeden bölgeden çekildiği bildirildi.

Irak'ın kuzeyinde tartışmalı bölgelere yönelik Irak ordusu ile Haşdi Şabi güçlerinin başlattığı operasyon kapsamında dün Kerkük ve bir çok ilçesine girilirken, bu sabah da Sincar'a girdi. Bölgedeki kaynaklara göre, Irak Ordusu, Irak Federal Polis güçleri ile bu sabah saatlerinde Sincar'a giren Haşdi Şabi birliklerinin yaklaşık 500- 600 kişiden oluşturları ve kent merkezine girdikleri belirtildi. Haşdi Şabi birliklerinin Şengal'e girmesi ile Peşmerge güçlerinin mevzilerini bırakıp çekildikleri, Irak Ordusu ile Federal Polis'in ise kent dışında konuşlandığı ifade edildi. Haşdi Şabi birliklerinin kent merkezindeki resmi kurumlara Irak bayrağı çektiği belirtilirken, Şengal'in bazı bölgelerinde PKK'lı teröristlerin de bulunduğu kaydedildi.

Irak ordusu ve Haşdi Şabi birliklerinin Sincar'a girmesinden sonra Barzani'ye bağlı peşmergeleri şehir merkezi, Şebabit, Solax, Til Kasep, Hemedan, Tilbenat, Çimento Fabrikası gibi birçok bölgeden çekildiği bildirildi.

MAHMUR'A DA GİRİLDİ

Irak ordusu ve Haşdi Şabi milisleri Musul'un güneydoğusundaki Mahmur ilçesine de girdi. Barzani'ye bağlı peşmerge herhangi bir direniş göstermeden devlet kurumlarından çekildi. 

İKİ PETROL SAHASI IRAK ORDUSUNUN KONTROLÜNDE 

Irak ordusu Kerkük yakınlarında peşmergenin çekildiği "Bai Hasan" ve "Avana" petrol sahalarını da ele geçirdi.

Devlete ait Kuzey Petrol Şirketi'ne ait tüm petrol saharının Irak ordusunun kontrolüne geçtiği belirtildi. 

PEŞMERGE KOMUTANI: EŞİT OLMAYAN BİR GÜÇLE KARŞILAŞTIK

Öte yandan AA muhabirine konuşan Sincar'daki Peşmerge Komutanlarından Kasım Şeşo, sabahın erken saatlerinde Irakordusu, federal polis ve Haşdi Şabi'den oluşan ortak bir gücün Sincar ilçe merkezine girdiğini ifade etti.

Sincar'da herhangi bir çatışmanın çıkmadığını çünkü eşit olmayan bir güçle karşı karşıya kaldıklarını aktaran Şeşo, İranlı askeri müsteşarların da güvenlik güçlerinin arasında olduğunu iddia etti.

DEVLET DAİRELERİNİ BOŞALTTILAR

Peşmerge Komutanı Şeşo, tüm devlet dairelerinin boşaltılıp geri çekildiklerini kaydetti. Söz konusu ilçede Kürdistan Demokrat Partisi'ne (KDP) bağlı Peşmerge güçleri yer alıyordu.

Telafer'i terör örgütü DEAŞ'tan kurtarma operasyonu kapsamından Sincar'a ulaşan Irak güvenlik güçleri, ilçe merkezinden yaklaşık 30 kilometre mesafede konuşlanmıştı.

PKK İLE ÇATIŞMA İHTİMALİ

Bölgede bulunan terör örgütü PKK’nın ve Irak ordusuyla karşı karşıya gelme ihtimali bulunuyor.

Irak ordusu Kerkük'ü geri aldı ! İşte ilk görüntüler...Irak ordusu Kerkük'ü geri aldı ! İşte ilk görüntüler...

Barzani'ye 24 saatte ağır darbeBarzani'ye 24 saatte ağır darbe

 

Seçiniz...