Irak ordusu ilerliyor ! Kritik noktalar ele geçirildi

Güncelleme:

Irak ordusu, Kerkük'e askeri harekat başlatarak kritik noktaların denetimini ele geçirdi. Irak güçleri ile Peşmerge arasında çıkan çatışmalarda 10 Peşmerge'nin öldüğü bildirildi.

Irak'ta merkezi yönetim ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi arasında tırmanan gerilimin ardından Irak ordusu gece yarısı Kerkük'te askeri üs ve petrol kuyularını ele geçirmek için operasyon başlattı. Iraklı güçler Kerkük Havalimanı, Kuzey Petrol Şirketi, Keyvan Askeri Üssü, Kerkük Elektrik Dairesi, doğalgaz yatakları gibi kritik noktalarda kontrolü ele geçirdi. Irak ordusu, kısa süre içinde Kerkük'teki yönetim binalarını ele geçirerek kenti kontrolü altına aldı. KYB peşmergelerinin mevzileri terk edip çekilmesi Peşmerge arasında kriz çıkarttı. AFP, Irak güçleri ile yaşanan çatışmalarda 10 peşmergenin yaşamını yitirdiğini duyurdu.

Reuters haber ajansı Irak merkezi hükümetinin Kerkük'ü ele geçirdiğini duyurdu. Irak hükümetinin açıklamasına göre, Iraklı güçler kentte Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne ait yönetim binalarını ele geçirdi. Irak ordusunun açıklaması, Kerkük'e yönelik operasyonun başlamasının ardından bir gün içinde kentin ele geçirilmesi anlamına geliyor.  

OPERASYON GECE YARISI BAŞLADI

Irak güvenlik güçleri ve Haşdi Şabi, gece yarısı  'K1 askeri üssü' ve petrol kuyularını Peşmerge'den almak için harekete geçti. Irak ordusu şehirdeki Halit Köprüsü, Riyat yolu, Halit vilayet binası, Meryem Tepesi geçidi ve Reşat’ın kontrolünü, K-1 Askeri Üssü, Turklin ve Yaji Sanayi Bölgesi, Kuzey Gaz Tesisleri ve güvenlik merkezi, Kerkük elektrik santrali, gaz tesisleri yakınındaki petrol rafinerisini ele geçirdi. 

Irak Savaş Medya Ağı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Ortak güçler, Baba Gürgür Petrol Yatağı ve Kerkük Kuzey Petrol Şirketi'nin tamamında kontrolü sağladı." denildi. Açıklamada ayrıca Kerkük'e bağlı Leylan nahiyesinde de denetimin sağlandığı aktarıldı. Irak ordusu Kerkük Havalimanı'nın kontrolünü de ele geçirdi. 

"LAHUR TALABANİ ÇEKİLME EMRİ VERDİ"

 Kürdistan Yurtseverler Birliği’ne (KYB) bağlı bazı peşmerge birliklerinin, görev yerlerini bırakıp çekilmesiyle Irak ordusu ve Heşdi Şabi güçleri buraları ele geçirdi. Rûdaw’a konuşan peşmergeler, “Üstlerimizin emriyle çekildik. Onlar Kerkük’ü sattı. Pavel Talabani, Lahur Talabani ve Aras Şeyh Cengi çekilme emri verdi” dedi. 

İşte dakika dakika Kerkük operasyonu:

16:00: Irak ordusunun Kerkük valiliğinin binasını çatışma olmadan aldığı ifade etti. Reuters'a konuşan Iraklı bir yetkili, merkezi hükümetin Kerkük'ten petrol üretimine kısa süre içinde başlayacağını söyledi. 

PEŞMERGEDEN AÇIKLAMA: SAVAŞ İLANI

14.07: Peşmerge Güçleri Genel Komutanlığı da açıklama yaptı. Açıklamada, “İkbalpur komutasındaki İran Pasdaran Ordusu’na bağlı Haşdi Şabi güçleri, Iraklı güçlerin yardımıyla Kerkük ve çevresine yönelik geniş çaplı bir saldırı başlatmıştır. Bu saldırı, Kürdistan halkına karşı açık bir savaş ilanıdır” denildi.

KYB'YE SUÇLAMA: İHANET...

Açıklamada Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB) birliğinin bazı yetkililerin bu planın destekçisi olduğu belirtildi, ihanetle suçlandı, "Bu birkaç yetkili, bazı hassas bölgeleri çatışmadan, Heşdi Şabi ve İran Pasdaran Ordusuna teslim etmiştir" dedi. 

Açıklamada "Bütün taraflara, bu saldırının, Haşdi Şabi ve Iraklı güçlerin ABD yapımı Abrams tankları, zırhlıları ve silahları ile koalisyonun verdiği silahlarla yaptığını duyuruyoruz. Bir süredir, IŞİD’e karşı savaş adı altında Irak ordusu ve Heşdi Şabi’ye verilen bu ABD yapımı silahlar, peşmergen ihtiyaç duymasına rağmen, IŞİD’le savaşta, terörle mücadelede kendilerine verilmemiştir. Kürdistan Peşmerge Güçleri’nin yüksek moralle tüm bölgelerde kahramanca savunma yapacağından emin olsun" denildi.

'BEDELİNİ ÖDEYECEK'

Açıklamada,  "Kürdistan halkına savaş dayatmanın birinci dereceden sorumlusu Abadi hükümetidir ve bu zulmün bedelini ağır şekilde ödeyecektir" ifadesi yer aldı.

ÇATIŞMALARDA 10 PEŞMERGE ÖLDÜ

14.00: AFP haber ajansı, Irak ordusu ve Kürt birlikler arasındaki çatışmalarda 10 Peşmerge'nin öldüğünü duyurdu. Kerkük'ten çok sayıda sivilin diğer bölgelere kaçtığı ifade ediliyor. 

13.40: Irak ordusunun Kerkük operasyonuna ilişkin açıklama yapan Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Irak ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) arasındaki tüm sorunların barışçı yollardan çözülmesi ve Irak'ın toprak bütünlüğünün korunması gerektiğini söyledi.

IRAK ORDUSU, TUZHURMATU'YA GİRDİ

13.36: Reuters haber ajansı Irak ordusunun, Kürt peşmerge kuvvetleri ile Türkmenler arasında yaşanan çatışmaların ardından Tuzhurmatu kasabasına girdiğini duyurdu. AA ise Irak ordusunun kısa sürede Tuzhurmatu'nun tamamında kontrolü sağladığını aktardı.

İBADİ, KERKÜK'E VALİ ATADI

13.30: Irak Başbakanı Haydar Abadi, Kerkük Valiliği’ne, Vali Necmeddin Kerim’in yardımcısı Rakan Said Ali Cuburi’yi vekaleten atadı.

IRAKLI YETKİLİ: 'KARDEŞ OLARAK GÖRDÜĞÜMÜZ BAZI KÜRTLER KABUL ETTİ'

Iraklı bir yetkili hükümet güçlerinin Kerkük'ün kuzeybatısında yer alan Kuzey Petrol Şirketi merkezini ve yakınındaki bir rafineriyi herhangi bir çatışma olmadan Kürt Blgesel Yönetimi'nden aldığını belirtti. Irak Petrol Bakanlığı'ndan bir yetkili "Bazı Kürt liderlerle Kerkük'teki petrol ve doğalgaz tesislerinin çatışmaların dışında bırakılması konusunda anlaşmaya vardık" dedi.

Askeri operasyonda görevli bir Irak ordusu yetkilisi de, "Kardeşlerimiz olarak gördüğümüz bazı Kürt liderler devlete ait olan Kuzey Petrol ve Kuzey Doğalgaz şirketlerinin kontrolünü devretmeyi kabul etti" dedi. Irak'ın petrol üretiminin küçük bir kısmı Kuzey Petrol şirketi tarafından gerçekleştiriliyor. Petrol üretiminin büyük bölümü ülkenin güneyindeki sahalardan karşılanıyor" 

KRİTİK NOKTALAR IRAK DENETİMİNE GEÇTİ

12.50: Irak ordusu ve federal polis güçleri sabahın erken saatlerinde güneyden ilerleyerek, K1 Askeri Üssü, Baba Gürgür Petrol Yatağı, Kerkük Kuzey Petrol Şirketi, KYB'nin 70'inci Tugay üssü ve Kerkük Havalimanı'nda denetimi tamamen sağladı. Irak'ın Kerkük kentinde başlatılan operasyon kapsamında kentin güneyindeki Bir Haziran kontrol noktasındaki IKBY bayrakları federal polis güçlerince indirildi.

İBADİ'DEN BİR AÇIKLAMA DAHA

12.45: Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, devlet televizyonuda yayımlanan açıklamasında, Kerkük halkından güvenlik güçleriyle işbirliği içerisinde olmalarını isteyerek, "IKBY ve özellikle Kerkük'teki halkımızın selametine önem veriyor ve güvenliklerini sağlama konusunda onlara güvence veriyoruz." dedi.

"Görevim, anayasaya göre halka hizmet etmek ve parçalanma riskine maruz kalan ülkenin birliğini korumaktır." diyen İbadi, "IKBY'dekilerin referandumdan vazgeçmelerini, anayasaya uymalarını ve DEAŞ'la mücadeleye odaklanmalarını sağlamaya, Irak ve halkının karşılaşacağı büyük riski onlara anlatmaya çalıştık. Ancak IKBY'deki dostlar şahsi ve parti çıkarlarını halkın çıkarlarına yeğlediler." ifadelerini kullandı.

IKBY'de kendilerine karşı koyanların "anaysaya aykırı davrandığını" vurgulayan İbadi, bunların uluslararası toplumun referanduma karşı çıkmasını da hafife aldığını dile getirdi.

12.00: Irak Ordusu'nun IKBY'nin kontrolündeki Kerkük Havalimanı'nı ele geçirildiği aktardıldı.

Irak Savunma Bakanlığına bağlı Savaş Medya Ağından yapılan yazılı açıklamada, "Federal polis güçleri ve çevik kuvvet, Kerkük Hürriyet Havalimanı'nda kontrolü sağladı." denildi.

PEŞMERGEDE ÇEKİLME KRİZİ

Kerkük'ün güneyindeki Kürdistan Yurtseverler Birliği'ne bağlı (KYB) peşmergelerin mevzileri boşaltıp çekildiği iddia ediliyordu. Çekilme KYB ve KDP'ye bağlı peşmerge arasında kriz çıkarttı.  Barzani'ye yakınlığıyla bilinen Rudaw'ın haberine göre Binbaşı rütbeli bir peşmerge, “Savaştığımız mevzilerden neden geri çekildiğimizi anlamıyorum. Halkın, bu emri veren komutandan bunu sorması gerekiyor” dedi.

Irak ordusu ilerliyor ! Kritik noktalar ele geçirildi - Resim : 1

Rudaw canlı yayınına çıkan peşmergeye bağlı birliklerin Kerkük'ün güneyinden çekildiği için ağladığı görüldü. 

Habere göre söz konusu Peşmerge “Saldırı karşısında iyi savunma yaptık. 3 saatten fazla doçka ve havanlarla karşılık verdik ve geri de çekilmedik. Ancak ne yazık ki sonunda geri çekildik. Sadece çok yazık diyorum. Halktan, geri çekilmenin hesabını sormasını istiyoruz. Peşmergeye geri çekilme emrini kimin verdiğini sormalarını istiyoruz” diye konuştu.

"IRAK ORDUSUNA DENK GÜCÜMÜZ YOK"

Irak'ın Kerkük kentindeki mevzilerinden çekilen Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Peşmerge Sorumlusu Vesta Resul, Irak ordusuna denk bir güçleri olmadığından dolayı çekilmek zorunda kaldıklarını belirtti. Resul, Kerkük'te kendi partisine ait yayın organlarına yaptığı açıklamada, "Dün geceden bu yana karşımıza hiç direnemeyeceğimiz düzeyde askeri sevkiyatlar yapıldı. 350 tank ve ağır silahla 4 birliğimize saldırıldı." dedi.

ASKERİ ÜS ELE GEÇİRİLDİ

10.20: Irak güçlerinin Kerkük'teki Keyvan Askeri Üssü'nde kontrol sağladığı bildirildi. Irak Savunma Bakanlığına bağlı Savaş Medya Ağı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Terörle mücadele güçleri, Kerkük Keyvan Askeri Üssü'nde kontrolü sağlayarak buradaki askeri dağılımı yeniden gerçekleştirdi." denildi. Irak güvenlik güçlerinin Kerkük'ün kuzeyindeki doğal gaz yatakları, polis karakolu ve Kerkük Elektrik Dairesi'nde de kontrolü sağladığı belirtilmişti.

PEŞMERGE: TAKVİYE KUVVET GÖNDERİLİYOR

IKBY, Peşmerge Bakanlığı Sözcüsü Helgurd Hikmet, Kerkük'teki bazı Peşmergelerin geri çekilmesi üzerine Erbil'den takviye güç gönderildiğini belirtti. Peşmerge Bakanlığı sözcüsü Hikmet, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kerkük'ün güneyindeki 4'üncü Cephedeki Peşmergelerin geri çekilmesi üzerine Erbil'den takviye gücün gönderildiğini ifade etti. Kerkük'teki son gelişmeleri ele almak için Erbil'de hareketli saatlerin yaşandığını belirten Hikmet, ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçleri ve Peşmerge komutanları arasında toplantı yapılacağını söyledi.

09.58: Irak merkezi hükümetine bağlı güçler, Kerkük'ün güneyindeki bazı mevzileri Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne bağlı güçlerin elinden aldı.

Irak ordusunun yaptığı açıklamaya göre merkezi hükümete bağlı güçlerin ele geçirdiği yerler arasında Kuzey Petrol Şirketi'ne ait bir istasyon, yakınlarındaki işleme tesisi ve Kerkük kentinin güneyindeki sanayi bölgesi yer alıyor.

IKYB'YE BAĞLI PEŞMERGE GÜNEY CEPHESİNDEN ÇEKİLDİ İDDİASI

09.48: Irak'ın Kerkük kentindeki Kürdistan Yurtseverler Birliği'ne (KYB) bağlı Peşmergelerin, Haşdi Şabi ile anlaşmalı olarak kentin güney cephesinden çekildiği iddia edildi. Kerkük'ün batısındaki 5. Cephe Komutanı Kemal Kerküki, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Kerkük'ün güneyinde bulunan 4.Cephedeki Peşmergelerin, Irak merkezi hükümetiyle anlaşmalı şekilde kent merkezinin iç kesimine doğru çekildiğini" ileri sürdü. Kerküki, güneydeki Peşmergelerin ani bir şekilde çekilmesi üzerine Erbil'den takviye güçlerin yola çıktığını ifade etti. Irak ordusunun henüz kent merkezine girmediğini dile getiren Kerküki, Peşmerge'nin K1 Askeri Üssü, havalimanı ve Havana ile Bay Hasan petrol kuyularının denetimini sağlamayı sürdürdüğünü kaydetti. 

Reuters haber ajansı da bölgedeki kaynaklara dayanarak Peşmerge'nin Kerkük'ün güneyindeki askeri mevzilerden çekildiğini duyurdu. 

09.35: Irak'ın Salahaddin iline bağlı Tuzhurmatu ilçesinde Haşdi Şabi ile Kürdistan Yurtseverler Birliği'ne (KYB) bağlı Peşmerge güçleri arasında çıkan çatışmaların dün geceden bu yana devem ettiği bildirildi. Irak Türkmen Cephesi Salahaddin İl Başkanı Heytem Muhtaroğlu, gece geç saatlerinde başlayan çatışmanın şiddetli bir şekilde devam ettiğini belirterek, Haşdi Şabi güçlerinin ilçenin büyük kısmında kontrolü sağladığını iddia etti. Çatışmaların ilçe giriş ve çıkışlarında hala sürdüğünü kaydeden Muhtaroğlu, “Haşdi Şabi güçlerinin, Tuzhurmatu'nun Bağdat yönü çıkışında bulunan Peşmerge karargahına yönelik saldırısı devam ediyor.” ifadesini kullandı.  İlçedeki yüksek binalara Peşmergenin konuşlandığını ve Haşdi Şabi güçlerinin söz konusu binaları ele geçirmek istediğini ileri süren Muhtaroğlu, “Haşdi Şabi güçleri, ilçe merkezinde yer alan ve Peşmerge kontrolünde bulunan buğday ambarını ele geçirmek için saldırıya geçti.” dedi. Muhtaroğlu“Kentte tedirginlik ve korku hakim. Hiçkimse dışarı çıkmıyor.” diye konuştu.

Irak ordusu ilerliyor ! Kritik noktalar ele geçirildi - Resim : 2

"TERÖR ÖRGÜTÜ SAVUNMA HATTI OLUŞTURDU"

Terör örgütü PKK'ya yakın ANF, terör örgütü PKK’nın  Kerkük’te 'savunma hattı oluşturmaya başladığını' duyurdu. Irak hükümeti dün, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) yetkililerini Kerkük'e PKK militanlarını yerleştirmekle suçlamış, bu durumun 'savaş ilanı' olduğu belirtmişti.

09.30: Erbil merkezli Tuzhurhurmatu Asayişi, Haşdi Şabi’ye bağlı bazı güçlerin ilçedeki Kerkük'ün mahallelerine girdiğini açıkladı. Rûdaw’a konuşan Kave Mele Pervez isimli yetkili, bazı peşmerge birliklerinin çekilmesinden dolayı, Haşdi Şabi’ye bağlı güçlerin, Kürtlerin bulunduğu mahallelere girdiğini söyledi.

Irak ordusu ilerliyor ! Kritik noktalar ele geçirildi - Resim : 3

Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı'nın yazılı açıklamasına göre, "Kerkük'te güvenliği sağlama operasyonları kapsamında Halid Köprüsü Kapısı, Riyad-Halid Mektep yolu, Meryem Beg sınır kapısı ve Reşad-Meryem Beg yolunda kontrol sağlandı" denildi.  Açıklamada ayrıca, Irak güvenlik güçlerinin Kerkük'ün kuzeyindeki doğal gaz yatakları, polis karakolu ve Kerkük Elektrik Dairesi'nde de kontrolü sağlayarak ilerlediği aktarılıdı.

09.00: AFP haber ajansı Iraklı güçlerin Kerkük yakınlarındaki yolları ve alt yapı tesislerini ele geçirdiğini duyurdu. Reuters haber ajansı ise Iraklı güçlerin petrol rafineleri ve endüstriyel bölgeyi ele geçirdiğini aktardı. 

Irak ordusu ilerliyor ! Kritik noktalar ele geçirildi - Resim : 4

OPERASYON BÖYLE DUYURULDU

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Güvenlik Ajansı'nın Twitter hesabından yapılan açıklamada, Iraklı güçler ve Haşdi Şabi'nin Kerkük'ün güneyindeki Tazehurmatu'dan topyekün harekete geçtiği ifade edildi. Açıklamada, söz konusu güçlerin amacının, Kerkük kentine girip Peşmerge'nin kontrolündeki "K1 Askeri Üs" ve petrol kuyularını almak olduğu kaydedildi.

IBADİ'DEN TALİMAT

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, silahlı kuvvetlere Kerkük'te tüm bileşenlerin can güvenliğini koruma talimatı verdi. Devlet televizyonunun haberinde, "Başbakan Haydar İbadi, silahlı kuvvetlere Kerkük'te bulunan tüm bileşenlerin can güvenliğini koruma talimatı verdi." denildi. İbadi, Kerkük'te güvenliğin sağlanması için kent halkı ve Peşmerge ile de işbirliği yapılmasını istedi. Haberde ayrıca, terörle mücadele gücü, 9. Tugay ve federal polisin, Kerkük'te çatışma yaşanmadan geniş bölümde kontrolü sağladığı aktarılarak, İbadi'nin, "Ortak Operasyonlar Komutanlığı altında bulunan Haşdi Şabi de, silahlı kuvvetlere Kerkük dışında destek sunuyor." ifadelerine yer verildi.

BARZANİ: ÇATIŞMAYI BAŞLATAN TARAF OLMAYIN

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani'nin, Kerkük'teki gerilimde Peşmerge'ye çatışmayı başlatan taraf olmamaları talimatı verdiği belirtildi. Barzani'nin Başdanışmanı Hemin Hawrami, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Başkan Barzani, tüm Peşmergelere savaşı başlatan taraf olmamaları talimatı verdi." ifadelerini kullandı. Hawrami, Barzani'nin olası bir saldırıda ise Peşmerge'nin kendisini savunması için her türlü gücü kullanmasına yeşil ışık yaktığını kaydetti.

TAZEHARMATU'DA ÇATIŞMA ÇIKTI

Barzani'nin bu çağrısının ardından Salahattin kentine bağlı Tuzhurmatu ilçesinde Haşdi Şabi ve Peşmerge güçleri arasında çatışma haberleri geldi.

Irak'ın Kerkük kent merkezine doğru harekete geçen Iraklı güvenlik güçleri ile Peşmerge arasında, Tazehurmatu kasabası yakınlarında çatışma çıktığı bildirildi. Peşmerge komutanlarından Albay Salar Teymur, Kerkük kent merkezinin güneyindeki Tazehurmatu kasabası yakınlarında, Irak ordusu ve Haşdi Şabi'nin mevzilerine ateş açtığını iddia etti. Teymur, Iraklı güçlerin ağır silahlarla kendilerine ateş açması sonucu Peşmerge'nin de karşılık verdiğini ve çatışmanın devam ettiğini söyledi. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani'nin Başdanışmanı Hemin Hawrami ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada, ön cephedeki Peşmerge komutanlarından aldığı bilgilere göre Haşdi Şabi'ya ait 4 hummerin yakıldığını ileri sürdü. Hawrami, Iraklı güvenlik güçlerinin güneyden ilerleyişinin de Peşmerge tarafından durdurulduğunu kaydetti.

Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı, Kerkük'teki silahlı gruplara, merkezi yönetim güçlerine ateş açmamaları uyarısı yaptı.

TÜRKMENLERE ÇAĞRI: SİLAHLARINIZI ELİNİZE ALIN

Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşet Salihi, Kerkük'te Türkmenlere seslenerek, kendilerini korumalarını istedi. Salihi, "Birbirinizden haberdar olun. Tuzhurmatu ve Kerkük çevresinde çatışmalar başladı. Kimsenin hedefi olmayın ve imkanlarınız dahilinde silahlarınızı elinize alıp kapıda ve caddelerde durun, korkmayın" dedi.DEAŞ veya PKK terör örgütüne mensup kişilerin Türkmen bölgelerini hedef alabileceği uyarısı yapan Salihi, "Bugünler hassas günler. İnşallah bugünler de biter ve aydınlığa kavuşuruz." ifadelerini kullandı.

ABD'DEN İLK AÇIKLAMA

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Kerkük’te yükselen tansiyon ile ilgili taraflara gerginliği artıran adımlardan kaçınma çağrısı yaparken, Irak’ın toprak bütünlüğünden yana olunduğu kaydedildi.Pentagon Orta Doğu masası sözcüsü Binbaşı Adrian Rankine Galloway, "Tüm taraflara gerginliği artıran adımlardan uzak durması çağrısında bulunuyoruz. Hangi taraf olursa olsun şiddet kullanımına karşıyız. DEAŞ ile mücadeleden alıkoyacak ve Irak’ın istikrarının altını oyacak istikrar bozucu adımlara karşı uyarıyoruz.” ABD’nin, Irak’ın toprak bütünlüğünden yana olduğunu kaydeden Binbaşı Galloway, "Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin talihsiz tek taraflı referandum kararına rağmen devam eden tansiyonu düşürmek ve uzun süredir söz konusu olan sorunların Irak anayasası çerçevesinde çözülmesi için en iyi seçenek diyalogdur" dedi.ABD’nin DEAŞ ile mücadeleye odaklandığını ifade eden Binbaşı Galloway, tüm bölge aktörlerine de DEAŞ ile mücadeleye odaklanması çağrısında bulundu.

Irak hükümeti, Kerkük'te peşmergenin kontrolündeki tartışmalı bölgelerin merkezi hükümete teslimini istiyor. Ayrıca Kürt Bölgesel Yönetimi'ni PKK'lıları Kerkük'e yerleştirmekle suçluyor.

Erbil ise PKK varlığını reddediyor.

Seçiniz...