Irak’ın Ankara Büyükelçisi Dışişleri'ne çağrıldı

Irak’ın Ankara Büyükelçisi Dışişleri'ne çağrıldı
Güncelleme:

Irak Meclisi'nin Türkiye ile ilgili kararının ardından Ankara Büyükelçisi, Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

Irak’ın Ankara Büyükelçisi Hişam Ali Ekber İbrahim el Alevi, dün Irak Meclisi'nde Türkiye aleyhine alınan karar nedeniyle Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

Bağdat ile Ankara arasındaki Başika krizi sürüyor.

AA'nın haberine göre, Irak Meclisi'nin Başika'daki Türk askerini "işgalci güçler" olarak tanımlamasının ardından Irak'ın Ankara Büyükelçisi Hişam Ali Ekber İbrahim el Alevi bu sabah saat 09.00 sularında Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

"TÜRK ASKERLERİ ÇEKİLSİN"

Irak parlamentosunda dün alınan kararla, Türkiye'nin Musul'a bağlı Başika'daki askeri varlığının kabul edilmediği duyurulmuştu. Irak Meclisi'nden yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verilmişti:

"Aldığımız karar, Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi'nin çağrılıp nota verilmesi, Türk güçlerinin 'işgalci güçler' olarak sayılması ve Irak topraklarından çıkarılması için gerekenlerin yapılması, Türk güçlerinin Irak'a girmesini talep edenler hakkında yargıya başvurmak, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarının kınanması ve kabul edilmediği, Türkiye ile ticari ve ekonomik ilişkilerin gözden geçirilmesi, Türk güçlerinin ülkeden çıkarılması için hükümetin BMGK ve BM'ye acilen başvurması, hükümetin ayrıca ülkenin egemenliğinin korunması için siyasi ve diplomatik yollara başvurması talebini içeriyor."

Bunun üzerine Türk Dışişleri Bakanlığı'ndan dün gece bir açıklama yapılarak, "Irak Temsilciler Meclisi’nin 4 Ekim 2016 tarihinde aldığı kararı kınıyoruz. Özellikle söz konusu kararın Sayın Cumhurbaşkanımıza yönelik çirkin ithamlar içeren bölümünü şiddetle protesto ediyor ve kabul edilemez buluyoruz" denilmişti.