IŞİD'e çok ağır darbe: Ellerinden geri alındı !

IŞİD'e çok ağır darbe: Ellerinden geri alındı !
Güncelleme:

Irak'ın kuzeyinde düzenlenen operasyonda 10'dan fazla köy IŞİD'in elinden geri alındı.

Irak'ın kuzeyinde Kürt Peşmerge ve ordu birlikleri, Pazar günü gerçekleşen operasyonda kentin güneydoğusundaki 10'dan fazla köyü IŞİD'den geri aldıklarını açıkladı.

Ülkenin en büyük kentini iki yıldır kontrolünde tutan IŞİD'e karşı başlayan operasyonda, Pazar günü Musul'a 17 kilometre kadar yaklaşıldı. ABD'nin başını çektiği müttefiklerin hava saldırılarıyla destek verdiği Kürt peşmerge güçleri ve Irak ordu birlikleri, 10'dan fazla köyü bir günde terör örgütünden kurtardı.

Reuters haber ajansı, bölgede yerlerinden olmuş evsiz insanların kurtarıldığı fotoğraflar geçti.

Çatışmalar sırasında IŞID militanlarının patlayıcı yüklü iki araçla Peşmerge cephe hattına yöneldikleri, araçların hedeflerine ulaşmaadan imha edildikleri bildiriliyor.

Peşmergeler, Irak'ın en büyük ikinci kenti Musul'u önce tamamen kuşatmayı, sonra da geri almayı hedefliyor. Irak ordusu da kentin güneyindeki operasyonlarını sürdürüyor.

Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'ye yakınlığı ile bilinen Rudaw sitesine konuşan Peşmerge Güçleri Mahmur Cephesi Sorumlusu Necad Ali, çok stratejik noktaların kurtarıldığını söyledi. Necad Ali, "Kurtardığımız bölgenin bir tarafı ova, diğer tarafı nehir. Çok stratejik yerler. Peşmergeler büyük iş başardı" dedi.

Ordu birlikleri geçen ay Musul'a 60 kilometre uzaklıktaki stratejik önemi yüksek Kayyara Hava Üssü'nü ele geçirmişti.

Irak'ta IŞİD'in elindeki son büyük kent

Irak'ın başkenti Bağdat'ın 400 kilometre kuzeyindeki Musul'un savaş öncesi nüfusu yaklaşık 2 milyondu.

IŞİD'in Musul'u Haziran 2014'te ele geçirmesinin ardından örgütün lideri Ebu Bekir el-Bağdadi'yi kendisini halife ilan etmişti. Musul, son aylarda Irak'ta gerileyen IŞİD'in elindeki son büyük kent.

Irak Başbakanı Haydar el-Abadi bu yıl kenti geri almayı hedeflediğini açıklamış ve Musul'dan çıkarılmasının IŞİD'in ülkesinde tamamen yenilgiye uğratıldığı anlamına geleceğini söylemişti.