İsrail'den tank ve toplarla Gazze'ye saldırıyor

Güncelleme:

İsrail ordusu, Gazze'ye savaş uçakları, tank ve toplarla şiddetli bir şekilde saldırıyor.

İsrail ordusu, Gazze’ye savaş uçakları, tank ve toplarla düzenlediğisaldırının devam ettiğini duyurdu.

AA muhabirine açıklamada bulunan İsrail ordu sözcülüğünden bir  yetkili, Gazze sınırındaki İsrail askerlerine ateş açıldığını öne sürerek, buna  karşılık ordunun Gazze’ye saldırıbaşlattığını söyledi.

İsrail'den tank ve toplarla Gazze'ye saldırıyor - Resim : 1

Ordu yetkilisi, İsrail savaş jetlerinin Gazze üzerinde uçmaya devam  ettiğini belirtirken, operasyonun ne zaman sona ereceğine ilişkin herhangi bir  bilgi vermedi.

Öte yandan ordudan yapılan yazılı açıklamada da jetler ve tanklarla  Hamas’a ait olduğu öne sürülen askeri noktalara geniş çaplı saldırı başlatıldığı  belirtildi.

Ordunun yüksek alarm seviyesinde olduğuna vurgu yapılan açıklamada,  "Hamas, gerilimi tırmandırmayı seçti ve bu eylemlerin sonuçlarına katlanacaktır.  İsrail ordusu şu anda (Gazze’de) çeşitli yerlere saldırı düzenliyor." ifadelerine  yer verildi.

İsrail'den tank ve toplarla Gazze'ye saldırıyor - Resim : 2

BM'den Gazze uyarısı

Birleşmiş Milletler (BM) Ortadoğu Barış Süreci Özel  Koordinatörü Nickolay Mladenov, "Filistinlileri ve İsraillileri başka bir savaşa  girmek için kışkırtmak isteyenler başarılı olmamalı." ifadesini kullandı.  Mladenov, sosyal medya hesabı Twitter üzerinden "Gaza" ve  "Palestinians" etiketleriyle yaptığı paylaşımda, "Gazze'deki herkesin eşikten  (savaşın eşiği) geri adım atması gerekiyor. Gelecek hafta değil. Yarın değil.  Hemen şimdi! Filistinlileri ve İsraillileri başka bir savaşa kışkırtmak  isteyenler başarılı olmamalı." değerlendirmesinde bulundu.

İsrail Savunma Bakanı Liberman'dan Hamas'a tehdit

İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman, Hamas'ı Yahudi  yerleşim birimlerine roket atmakla suçlayarak, bu şekilde devam etmesi halinde  bedelinin Hamas açısından ağır olacağını söyledi. 

Birleşmiş Milletler Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü  Nickolay Mladenov ile yaptığı telefon görüşmesinde Liberman, abluka altındaki  Gazze'de yaşanan son gelişmelere değindi.

İsrail'den tank ve toplarla Gazze'ye saldırıyor - Resim : 3

Görüşmede, Hamas'ın Gazze sınırı yakınındaki Yahudi yerleşim  birimlerine roket attığını iddia eden Liberman, "Eğer Hamas roket atışlarına  devam ederse, sonuç onların düşündüklerinden daha ağır olabilir. Meydana gelecek  yıkım ve can kaybından Hamas sorumlu olacaktır." dedi.

Öte yandan İsrail ordusundan yapılan açıklamaya göre, Gazze'den sınıra  yakın bölgelerdeki Yahudi yerleşim yerlerine 3 roket atıldı.

Açıklamada, atılan roketlerden ikisinin İsrail'e ait Demir Kubbe hava  savunma sistemi tarafından imha edildiği, birinin de sınırdaki Shaar HaNegev  Yahudi yerleşim biriminde boş bir alana düştüğü kaydedildi.

İsrail'in ilerleyen saatlerde roket atışlarına karşı Gazze'ye yeni  saldırılar düzenlemesinden endişe duyuluyor.

Netanyahu Genelkurmay karargahında

İsrail basınında yer alan haberlere göre, İsrail Başbakanı Binyamin  Netanyahu Gazze’deki durumu ele almak üzere başkent Tel Aviv’deki Genelkurmay  karargahına geçti.

Söz konusu toplantıya ilişkin resmi makamlardan herhangi bir açıklama  yapılmadı.

ABBAS'TAN ÇAĞRI

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırısında yükselen gerilime işaret ederek, uluslararası topluma savaşı durdurması için acil müdahale çağrısında bulundu.

Filistin resmi ajansı WAFA’ya göre Devlet Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, Abbas’ın Gazze sınırında gerilimin tırmanışa geçtiği uyarısında bulunduğu ve uluslararası topluma durumun daha da kötüleşmesinin engellenmesi için acil müdahale çağrısı yaptığı belirtildi.

Açıklamada, Abbas’ın gerilimin tırmanmasını engellemesi için bölgesel ve uluslararası taraflarla iletişime geçtiği bilgisine yer verildi.

Haaretz'e göre de  İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman BM Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Nickolay Mladenov son durumu görüştü.

4 Filistinli şehit oldu

İsrail askerlerinin bugün Gazze'ye düzenlediği saldırılarda şehit olan  Filistinlilerin sayısı 4'e yükseldi.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in  Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda şehit sayısının 4'e yükseldiği  belirtildi.

Filistinliler, Toprak Günü'nün 42. yılı nedeniyle 30 Mart'tan bu yana  abluka altındaki Gazze Şeridi'nin İsrail sınırında Büyük Dönüş Yürüyüşü adı  altında barışçıl eylemler düzenliyor.

İsrail askerleri ise "sürgün edildikleri topraklarına geri dönmeyi ve  2006'dan beri Gazze'ye uygulanan hukuksuz ablukanın kaldırılmasını" talep eden  sivil halkın üzerine gerçek mermilerle ateş açıyor.

Gazze sınırında 30 Mart'tan bu yana devam eden barışçıl "Büyük Dönüş  Yürüyüşü" gösterilerinde 140'tan fazla Filistinli İsrail askerlerinin saldırıları  sonucu şehit oldu.

AA