Katar'dan NATO'ya mesaj !

Katar'dan NATO'ya mesaj !
Güncelleme:

Katar Savunma Bakanı Halid bin Muhammed el Atiyye, NATO'ya üye olma konusunda mesaj yolladı.

Katar Savunma Bakanı Halid bin Muhammed el-Atiyye, ülkesinin silahlanma kalitesi konusunda bölgedeki en önemli ülkelerden biri haline geldiğini belirterek, NATO'ya tam üye olmayı arzuladıklarını açıkladı.

Katar Savunma Bakanlığı ve Silahlı Kuvvetlerinin resmi dergisi  "Et-Talai"ye açıklamalarda bulunan Atiyye, şu an geçmiştekinden daha iyi durumda  olduklarını ve ülkesinin silahlanma kalitesi konusunda bölgedeki en önemli  ülkelerden biri haline geldiğini aktardı.

NATO ile iş birliği konusuna da değinerek ülkesinin NATO ile gerçek ve  fiili iş birliğinin bulunduğunu ve her geçen gün de gelişmeye devam ettiğini  belirten Atiyye, bu iş birliğinin Katar'ın, NATO'ya ait birliklerden birine ya da  uzmanlık merkezlerinden birine ev sahipliği yapmasına yol açabileceğini dile  getirdi.

Bu adımların, ülkesinin NATO'ya tam üyelik talebinde bulunmasıyla  sonuçlanabileceği konusunda ise Atiyye, "Biz NATO dışında baş müttefikiz. NATO  ortaklıkları gelişmesi durumunda tam üyeliği arzu ediyoruz. Bu konudaki görüşümüz  açıktır." ifadesini kullandı.

Atiyye, NATO'nun, Katar'ın terörle ve terörün finansmanıyla mücadeleye  sunduğu katkıları takdir ettiğini aktardı.

Batı ülkeleriyle askeri iş birliği konusunda ise Atiyye, ilk operasyon  filosunu İngiltere ile inşa etmeye başladıklarını söyledi.

Atiyye, bunun 2. dünya savaşından sonra inşa edilecek ilk filo  olduğunu, ülkesi ile İngiltere'nin Typhoon tipi savaş uçaklarından oluşacak olan  bu filoyu iki ülkeyi savunma görevini yerine getirmesi ve her türlü savunma  işlerini yürütmesi için kuracağını ifade etti.

Bakan Atiyye, Filonun Katar'da 2021 yılı sonunda hizmete gireceğini ve  komutasının iki devlet arasında dönüşümlü olarak yürütüleceğini belirtti.

Ülkesinin bölgesel ortak bir güvenlik sistemi kurulması önerisiyle  ilgili ise Atiyye, Katar'ın siyasi yönetimi aracılığıyla genel bir çerçeve  konulması ya da bölgesel ortak güvenliği garanti altına alacak ve bu çerçevede  bölgesel güvenliğe birleştirilmiş bir yol haritası inşa edecek anlaşmalar  yapılması önerisinde bulunduğunu açıkladı.

Ülkesinin önerisine yönelik yaklaşımla ilgili ise Atiyye, "Malesef  şimdiye kadar olumlu bir cevap yok. Her ülkenin kendisine özel gündemi var.  Abluka ülkeleri ise (Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve  Mısır) pusulayı kaybetti. Bu nedenle onlar bizim açımızdan yolunu kaybetmiştir ve  pusulası kayıptır." değerlendirmesinde bulundu.

Ülkesinin diyaloğa hazır olduğunu hatırlatan Atiyye. "Hala diyalogdan  yanayız ve hala açığız. İstisnasız herkesle diyalog yapma cesaretine sahibiz. Bu  diyaloğu 'sınırsız ve korkusuz' bir diyalog olarak nitelendirebilirsin." diye  konuştu.

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, 16 Şubat'ta yapılan 54.  Münih Güvenlik Konferansı'nda, Orta Doğu ülkelerine, bölgeyi uçurumun kenarından  uzaklaştırmak için aralarındaki anlaşmazlıkları bir kenara bırakarak bir güvenlik  anlaşması yapmaları çağrısında bulunmuştu.

Etiketler nato Katar  üyelik