Kürtler açıkladı: "Bağdat'a döneriz ama..."

Kürtler açıkladı: "Bağdat'a döneriz ama..."
Güncelleme:

Irak parlamentosunda oluşturulan Kürdistan Bloku, uzlaşı sağlanması halinde Bağdat'a geri döneceğini açıkladı.

Irak parlamentosundaki Kürt partilerin oluşturduğu Kürdistan Bloku, meclis çatısında yer alan siyasi partiler arasında önceden ortak bir uzlaşının meydana gelmesi ve tüm hazırlıkların yapılması durumunda Bağda'ta döneceklerini duyurdu.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Süleymaniye kentinde bir araya gelen Kürdistan Bloku içerisindeki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), Kürdistan İslami Birlik Partisi (Yekgirtu), Goran (Değişim) Hareketi ve İslami Toplum Partisi (Komela) basına kapalı bir şekilde toplandı.

Söz konusu toplantı sonrası Kürdistan Bloku tarafından hazırlanan yazılı açıklama Goran Hareketi Milletvekili Hoşyar Abdullah tarafından okundu.

Irak meclisi çatısı altında yer alan Kürt partilerinin ülkede meydana gelen siyasi olayları ve güvenlik gelişmelerini yakından takip ettiklerini belirten Abdullah, "Meclis içerisindeki tüm koalisyon ve partiler arasında önceden ortak bir uzlaşı meydana gelmesi ve tüm hazırlıklarının tamamlanması halinde, yapılacak önemli oturumlara katılacağız ve bu konuda hepimiz hemfikiriz. Söz konusu atmosferin meydana gelmesi ve kabine içerisindeki problemlerin sona erdirilmesi için Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'nin tüm taraflarla diyalog içerisinde olup, ilişkilerini güçlendirmesi lazım." dedi.

Ülkedeki bazı siyasi tarafların elindeki silahların hala devlet daireleri ve yetkilileri üzerinde tehdit oluşturduğunu aktaran Abdullah, "Maalesef şu ana kadar söz konusu taraflar hakkında ne yasal bir işlem ne de herhangi bir soruşturma başlatılmış değil." şeklinde konuştu.

Irak'taki Şii lider Mukteda Sadr yanlısı göstericiler 30 Nisan tarihinde başkent Bağdat'ta yer alan yüksek korunaklı "Yeşi Bölgeye" girip, Irak meclisini basmıştı. Söz konusu olaydan sonra, Kürt milletvekilleri IKBY'ye dönmüştü.

AA