Muhalifler karadan, TSK havadan...

Muhalifler karadan, TSK havadan...
Güncelleme:

Suriye'nin kuzeyindeki terör koridorunu kırmak için Türkiye ile muhalifler harekat planı hazırladı.

Muhalifler, Cerablus’u PYD’den önce IŞİD’den kurtarmak için hazırlıklarını sürdürüyor. Türkiye operasyona havadan destek verecek. Obüsler de harekat boyunca teyakkuzda olacak. TSK, muhaliflere radar desteği de sağlayacak.

Yeni Şafak'ta yer alan habere göre; PKK terör örgütünün Suriye uzantısı PYD'nin, Suriye'nin kuzeyinde kurmaya çalıştığı terör koridorunu bölmek için muhalifler ile Türkiye ortak bir harekat planı hazırladı. 500'ü aşkın muhalif, operasyon için hazırda bekliyor. Cerablus'u IŞİD'den kurtarıp PYD'den önce ele geçirmek için operasyon hazırlıklarını yürüten muhaliflere operasyon esnasında TSK da havadan destek verecek. Muhaliflere radar desteği de sağlayacak olanTSK'nın obüsleri de teyakkızda olacak.

IŞİD YİNE PYD'YE YER AÇACAK
 
Stratejik önemdeki Cerablus kenti, Karkamış'ın hemen karşısında bulunuyor. İç savaş öncesi faal olan Karkamış Sınır Kapısı da Cerablus'a açılıyordu. PYD'li teröristlerin uzantılarıyla Münbiç kentini ele geçirmesinin ardından öncelikli olarak Cerablus'a saldıracağı ve ülkenin kuzeyinde kurmak istedikleri koridoru tamamlamaya çalışacakları belirtiliyor. İç savaş boyunca muhaliflerden ele geçirdikleri bölgeleri bir müddet sonra PYD'ye bırakan IŞİD'in Cerablus'tan da çekilme hazırlıklarını hızlandırdığı bildirildi.
 
SINIRDA YASAK BÖLGE İLAN EDİLDİ
 
Türkiye üzerinden Cerablus operasyonuna katılacak muhalif grupların arasında Festakim Kema Umirt, 13. Fırka, Ahrar Şarkiye, Feylak'uş Şam, Liva Ahrar, Sultan Murad da yer alıyor. Sahada çarpışacak gücün 500'den fazla olacağı ifade edilirken Gaziantep Valiliği ise önceki gün Suriye sınırındaki yaklaşık 10 kilometrelik bir alanda geçici güvenlik bölgesi ilan etti. Güvenlik bölgesi, Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu'nun 32/A Maddesi uyarınca ilan edildi. Beşkılıç ile Türkyurdu arasında ilan edilen güvenlik bölgesine 15 gün boyunca araç ve sivil girişi yasaklandı.
 
PKK'YA ZAMAN KAZANDIRMA KATLİAMI
 
Gaziantep'teki terör saldırısının ise, muhaliflerin Türkiye desteğiyle Cerablus'a operasyon başlatma hazırlığının son aşamaya geldiği bir zamana denk gelmesi dikkat çekiyor. Güvenlik kaynakları, Gaziantep'teki terör saldırısının Ruslar tarafından bir süredir bombalandığı için zor duruma düşen PYD'ye zaman kazandırılmak için kurgulanan bir katliam olma ihtimaline dikkat çekiyor. IŞİD'in Cerablus'u PYD'ye bırakmak için çekildiğine dikkat çeken yetkililer, saldırıylaABD desteğiyle Cerablus'a saldırmak için hazırlanan PYD/PKK'ya zaman kazandırılmaya çalışıldığını belirtti. İddiaya göre, IŞİD sosu verilmiş bu saldırının ardından ülke içinde Suriyelilere yönelik bir tepkinin de tırmandırılmaya çalışıldığı ve Türkiye'deki etnik fay hatlarının harekete geçirilmeye çalışıldığı belirtiliyor.
 
HAZIRLIK BAŞLADI
 
Suriyeli muhalif birliklerin, terör örgütü IŞİD'in kontrolündeki Halep'in Cerablus ilçesini geri almak için operasyon hazırlığında olduğu bildirildi. Muhalif birlikler, Halep'in kuzeyinde oluşturulmak istenen güvenli bölgedeki Azez, Mari üçgeninde yer alan Cerablus'a operasyon hazırlığında. ABD destekli Suriye Arap Koalisyonu (SAK) ile PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD'nin, Halep'in Münbiç ilçesini iki hafta önce terör örgütü IŞİD'ten geri almasının ardından operasyon öne alındı.
 
KOMUTANLARI ÇEKTİ
 
Muhalif birliklerin, Azez ilçesinin doğusundaki Çobanbey beldesini IŞİD'ten geri almasının ardından örgüt, Cerablus'taki üst düzey komutanlarını ilçeden çekti. Saha komutanlarının da aralarında bulunduğu kişiler, Bab ilçesine gittiğini ifade etti.
 
İYİ BİR FIRSAT
 
SAK komutanlarından Ebu Reşit, Haseke'de PYD ile rejim güçleri arasında çıkan çatışmaların, muhaliflerin yararına olacağını belirterek, bu durumun muhaliflerin, Cerablus'u IŞİD'ten almak için değerlendirmesi gereken iyi bir fırsat olduğunu belirtti.

Yeni Şafak