Musul savaşında ikinci gün

Musul savaşında ikinci gün
Güncelleme:

2,5 yıl önce DEAŞ tarafından işgal edilen Musul kentindeki operasyon ikinci gününe girdi.

Irak’ın Musul kentini 2.5 yıl önce işgal eden terör örgütü DEAŞ’ı kentten çıkarmak amacıyla başlatılan operasyon ikinci gününe girdi.

İŞTE DAKİKA DAKİKA MUSUL SAVAŞI

15.10 : Anadolu Ajansı, Musul'a çok yakın mesafedeki Hemdaniye'ye Irak ordu güçlerinin girdiğini duyurdu. İlçe merkezinde şiddetli çatışmalar var, dumanlar yükseliyor. Nüfusun çoğunluğunu Hristiyanların oluşturduğu Hemdaniye, Musul'un merkezine yalnızca 10 kilometre uzağında.

15.00 : Associated Press'e (AP) konuşan bir Peşmerge komutanı, operasyonun bugün itibariyle durdurulduğunu ve yarın yeniden harekete geçeceklerini açıkladı.

14.55 : Fransa Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian, Musul'daki operasyonun uzun süreceğini, kentte rehin kalan siviller nedeniyle ani baskınlar yapılamayacağını söyledi. Fransız Bakan, savaşın haftalarca belki de aylarca devam edeceğini belirtti.

14.40 : Uluslararası Göç Örgütü, halen 1,5 milyon insanın yaşadığı tahmin edilen Musul'da IŞİD'in kimyasal silah kullanma ihtimaline karşı gaz maskeleriyle hazırlık yapıldığını aktardı.

14.30 : Peşmerge güçleri IŞİD'den alınan köylerin etrafında hendek kazıyor. Guver'den başlayıp, Hazır ve daha sonra Başika bölgesinin bir bölümüne kadar uzanan 12 köyün yer aldığı ovada hendek kazıldı. Anadolu Ajansı, Suriye'den gelen Peşmergelerin de operasyonda yer aldığını bildirdi.

14.10 : Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Programı (WFP), Musul'da 1 milyon sivile yıl sonuna kadar yetecek acil gıda yardımına hazır olduğunu açıkladı.

13.50 : Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Musul'da kuşatılan IŞİD'in Suriye'ye doğru kaçması halinde inisiyatif alacaklarını açıkladı: "Musul'un çevresinin tamamen sarılmamasından ötürü oluşan koridor, IŞİD unsurlarının Suriye'ye çekilmesi riskini oluşturuyor. Eğer böyle bir şey gerçekleşirse, askeri ve  siyasi anlamda kararlar alacağız."

13.20 : Musul'un güneyindeki IŞİD patlayıcı deposunu SCALP füzeleriyle vuran Fransız Rafale savaş uçaklarının fotoğrafları, AP tarafından geçildi.

13.00 : BBC muhabiri, Irak ordusu ve Şii güçlerin savaştığı güney cephesinde Musul'a 40 kilometre kaldığını aktardı.

12.45 : Uluslararası Göç Örgütü, Musul'da on binlerce sivilin IŞİD tarafından canlı kalkan olarak kullanılabileceğini duyurdu. Örgüt ayrıca, Musul'dan kaçmayı başaracak sivillerde keskin bir yükseliş beklediğini de belirtti.

12.25 : Şii lider Mukteda es-Sadr'ın çağrısı üzerine Türkiye'nin Bağdat Büyükelçiliği önünde toplananlar, ellerinde pankartlarla protesto gösterisi yaptı. Elçilik önünde sıkı şekilde aranan protestocular, Türk askerinin Irak'tan çekilmesini istedi.

12.20 : Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: Musul'da araziye yönelik hazırlıklarımız sürüyor.

12.10 : Doğan haber Ajansı, sessizliğin hakim olduğu peşmerge cephesinde IŞİD'den kurtarılan köylerde patlayıcı temizliği yapıldığını bildiriyor.

12.00 : Başbakan Yıldırım, Musul operasyonu ile ilgili olarak ''Koalisyon güçleri içerisinde havadan müdahalede bizim hava kuvvetlerimiz de yer almıştır. 'Musul’da Türkiye’nin işi yok' diyenler cevabını almıştır'' dedi.

12.00 : Peşmerge güçlerinden sonra Irak ordusu ve özel kuvvetleri de bugünkü operasyonu erteledi.

11.45 : Irak askerleri Musul'un güneyinde yer alan Nemrud kasabasını IŞİD'den geri aldı, Hemam Elil kasabasına doğru ilerliyor.

11.40 : Irak resmi televizyonu, Genelkurmay Başkanı Osman El Ganimi'nin Kürt yönetiminin başkenti Erbil'e geldiğini ve harekâtı buradan takip edeceğini bildirdi.

11.30 : Irak Dışişleri Bakanlığı, Bağdat'a giden Türk heyetiyle Musul operasyonu için yapılan görüşmelerde anlaşmaya varılamadığını açıkladı. Sözcü Ahmet Cemal, "Türk Heyeti tarafından önerilen fikirler, Bağdat yönetiminin talebi ve beklentisi düzeyine yanıt vermedi. Türkiye Cumhuriyeti, Irak'ın egemenliğine saygı göstermeli ve Başika kampından askerlerini çekmeli. Irak, Musul'un kurtarma operasyonunda Kahraman Milli Kuvvetlerimize güvendiğimizi ve Irak topraklarında herhangi bir yabancı muharip birliklerin bulunmadığını ifade etmekteyiz" dedi.

11.25 : Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun güvenlikten sorumlu üyesi Julian King, Die Welt gazetesine verdiği mülakatta IŞİD'in Musul'u kaybetmesi durumunda terörü Avrupa'ya taşıyabileceği uyarısında bulundu.

11.05 : Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: "Bu hafta içinde, hafta sonuna doğru, belki perşembe günü bu sefer Irak'tan, Bağdat'tan bir heyet Türkiye'ye gelecek. İki tarafta da esasen bu işi diyalog yoluyla halletme iradesi var."

11.00 : Irak ordusu, operasyonun ilk 24 saatinde 20 köyün IŞİD'den kurtarıldığını duyurdu.

10.50 : Harekâtın ikinci gününde Kürt güçleri saldırıya geçmiş değil, mevzilerini koruyor. Irak ordusu ise güney cephesinden ilerlemeyi sürdürüyor.

10.20 : Anadolu Ajansı, Musul'un kuzey, doğu ve güneydeki beş bölgeden tamamen kuşatıldığını bildiriyor.

10.15 : Musul'da yaşayan 35 yaşındaki Ebu Muhammed (gerçek ismi değil), şehirdeki son durumu İngiliz The Guardian gazetesine anlattı: "Herkes evinde bekliyor çünkü biz ne yapacağımızı bilmiyoruz. Hafif ve ağır silahlar kuşanmış IŞİD teröristleri, motosikletlerle dolaşıyorlar. Musul'u bombardıman planı başladı ve hedeflerini vuracak uçaklar sıklıkla gökyüzünde. IŞİD, militanlarıyla kent sakinlerini karıştırıp saldırılardan korunmayı planlıyor."

08.40 : Barzani yönetiminin Erbil merkezli yayın organı Rudaw, "Peşmerge için belirlenen ilk aşama planı, 24 saatten kısa bir sürede tamamlandı. Böylece 200 kilometrekarelik alan daha peşmergenin denetimine geçti" haberiyle son durumu aktardı.

08.20 : İran Dışişleri Bakanlığı, Tahran yönetiminin Musul operasyonunda Irak askerlerini desteklediğini ilan etti.

07.30 : Operasyonun ikinci gününde ilk sıcak fotoğrafları Amerikan Associated Press haber ajansı geçti. Fotoğraflarda, Irak ordusunun IŞİD mevzilerine saldırdığı cephe görülüyor.

07.00 : Yeni Zelanda, Musul'da ortaya çıkacak göç dalgası ve insani dramlar için 1 milyon Yeni Zelanda doları bağışlayacağını duyurdu.

06.50 : Kanada Ulusal Savunma Bakanı Harjit Sajjan, operasyondaki rollerini "Gururla ifade etmeliyim ki askerlerimiz, Musul operasyonunda Kürt birliklerine yardım sağlamaktadır" sözleriyle açıkladı.

01.55 : Amerikan Associated Press haber ajansı, Musul'daki çatışmaların BM'nin insani yardım çabaları için bir test olacağı değerlendirmesini yaptı.

01.00 : Musul'un güneyindeki Kayyara'ya bağlı iki köy IŞİD'den kurtarıldı.

00.40 : Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest: "IŞİD'in şehri korumak için masum insanların hayatlarını tehlikeye atmakta tereddüt etmeyeceklerini biliyoruz.  Kenti ellerinde tutmak için son derece ahlak dışı ve tehlikeli taktiklere başvurabilirler."

00.10 : BM Irak İnsani İşler Koordinatörü Lise Grande, 700 bin kişinin barınma sorunu ile karşı karşıya kalabileceğini söyledi.

00.00 : Fransa Genelkurmay Başkanlığı, "7 adet Rafale tipi savaş uçağı, SCALP füzeleriyle Musul’un güneyine 30 kilometre uzaklıktaki patlayıcı deposunu cumartesiyi pazara bağlayan gece vurdu" açıklamasını yaptı.

2_2535_1.jpg

70 IRAKLI AKER ÖLDÜ

DEAŞ’lı teröristlerin dün akşam saatlerinde  Irak ordusuna bombalı araçla intihar saldırısı düzenlediği bildirildi. Sputnik’te yer alan haberde, saldırıda 70 Iraklı askerin hayatını kaybettiği ileri sürüldü.

v_9834.jpg

BARZANİ'DEN AÇIKLAMA

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani operasyona ilişkin yaptığı açıklamada,“Operasyonda 200 kilometrekareden daha fazla alan DEAŞ’tan kurtarıldı. Musul halkının emin olmasını istiyoruz. Peşmerge ve Irak ordusu olarak katliam yaşanmadan kenti kurtarmak için çaba gösteriyoruz” dedi.