Musul'da toplu mezar bulundu

Musul'da toplu mezar bulundu
Güncelleme:

Güneydeki Hammam Alil'de ortaya çıkarılan mezarda, IŞİD tarafından kafası kesilmiş yaklaşık 100 kişinin cesedi var. Reuters haber ajansı ise, aynı bölgede IŞİD hapishanelerini fotoğrafladı.

Irak'ın en büyük ikinci kenti Musul'u terör örgütü IŞİD'den kurtarmak için başlatılan operasyon üçüncü haftasını doldurdu. Irak ordusu ve peşmerge tarafından üç cephesi kuşatılan şehirde direnmeye çalışan IŞİD'in yeni bir katliamı ortaya çıkarıldı.

Irak ordusu Musul'daki ilerleyişi sırasında bir ziraat fakültesinin bahçesinde yeni bir toplu mezar buldu. Ordudan yapılan açıklamada Musul'un 15 kilometre güneyinde yer alan ve cumartesi günü ele geçirilen Hammam Alil bölgesinde bulunan toplu mezarda yaklaşık yüz kişinin cesedinin bulunduğu bildirildi. Sivillere ait olduğu belirtilen cesetlerin kafalarının kesik olduğu belirtildi.

Irak güvenlik güçleri toplu mezarla ilgli inceleme başlatılacağını duyurdu. IŞİD'in daha önce de Irak ve Suriye'de çok sayıda toplu mezarı bulunmuştu.

Reuters haber ajansı ise, Hammam Alil'deki IŞİD'in hapishanelerini fotoğrafladı. Sürgülü demir kapıların bulunduğu hapishanede mahkumlardan geride kalan elbiseler de var.

IŞİD karşıtı koalisyonun askeri sözcüsü ABD'li John Dorrian, Musul'da halihazırda 3 ila 4 bin arasında IŞİD'linin olduğunu söyledi.

ABD ASKERLERİ BAŞİKA'DA

Peşmerge güçleri dün Türk askeri üssünün de bulunduğu Başika kasabasını IŞİD'den almayı başardı. ABD askerlerinin de Başika'da IŞİD'e karşı savaştığı görüldü.

Irak Kürt yönetimi lideri Mesut Barzani'nin yayın kuruluşu Rudaw, bu sabah kasabada saklanan 12 IŞİD’linin kaçmaya çalıştığını ancak yakalandıklarını duyurdu.

Kasabanın kurtarılmasıyla Musul'un doğu cephesindeki son boşluk da doldurulmuş oldu.

17 Ekim'de başlatılan Musul operasyonunda bugüne kadar ordu birlikleri kentin içindeki mahallelere ulaştı, onlarca köy IŞİD'den kurtarıldı. Irak ordusunun son dört günde 12 mahalle ile 48 köyü IŞİD'den kurtardığı dün açıklandı.

Operasyonun bir başka yüzü ise yerlerinden olmuş insanlar. Uluslararası Göç Örgütü, Musul'dan şimdiye kadar 34 binden fazla kişinin çatışmalardan kaçtığını belirtti.