O bölge Peşmerge kontrolünde !

O bölge Peşmerge kontrolünde !
Güncelleme:

IŞİD'in işgal ettiği Musul için Irak ordusu hazırlık yaparken Peşmerge operasyon öncesi önemli bir köprüyü ele geçirdi.

IŞİD'in işgal ettiği Musul'un geri alınmasına yönelik Irak ordusunun hazırlığı sürerken, Peşmergeler, operasyon öncesi Musul'a ulaşan stratejik bir köprü ve noktaları ele geçirdi.

Başkomutan sıfatıyla Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, cephede operasyonları yönetiyor. Barzani'nin oğlu Mensur Barzani, koalisyon ülkelerinin verdiği silahlarla IŞİD'e karşı büyük ilerleme kaydettiklerini belirterek, "IŞİD'in savaşacak gücü kalmadı" dedi. Barzani'nin başkanlık tartışmasına ise ABD noktayı koydu. ABD Başkanı Barack Obama'nın Temsilcisi Brett McGurk'un, "IŞİD savaşı sona erene kadar Mesud Barzani'nin Kürdistan Bölgesi Başkanı kalacağını, bunun da en az 2017'e kadar süreceğini söylediği" belirtildi. İçinde YPG'nin de yer aldığı Suriye Demokratik Güçleri Kuzey Suriye'de Mınbıc'ın IŞİD'ten alınması sonrası stratejik önemde bulunan Bab ilçesine yönelik kapsamlı bir operasyon için Bab Askeri Meclisi'ni kurdu.

Barzani'nin komuta ettiği ağır silahlı peşmergeler Musul'un Mahmur, Hazır ve Güver cephelerinde IŞİD'e yönelik düzenlediği ve "Mıntıka temizliği" olarak adlandırılan harekat büyük oranda tamamlandı. Harekat kapsamında 15 civarında köy IŞİD'den geri alınırken Peşmerge, Musul'a açılan en önemli yol üzerinde bulunan Güver Köprüsü'ne ulaştı. Güver bölgesinin tamamı ise Peşmergenin kontrolüne geçti. IŞİD gruplarının bombalı araçlarla yapmaya çalıştığı saldırılar etkisiz hale getirilirken koalisyon ülkelerinin savaş uçakları IŞİD mevzilerini etkili vurdu. Bombardıman sırasında 35 IŞİD'linin öldüğü bildirildi. Kürt yönetimi, çatışmalarda ve hava operasyonlarında öldürülen IŞİD'li sayısını 150 olarak açıklarken 4 IŞİD'li ise sağ yakalandı. Çatışmalarda 8 peşmergenin ise yaşamını yitirdiği belirtildi. 8 bin peşmergenin katıldığı operasyonda Musul'a doğru 21 kilometre ilerleme sağlandı.

Modern silahlarla ciddi ilerleme kaydettik

Cephede peşmergelere komuta eden Mesut Barzani'nin oğlu Mensur Barzani, Rudaw TV'ye yaptığı açıklamada, Peşmerge güçlerinin Hazır ve Güver savaş cephelerinde amaçlarının yüzde 85-90'ına ulaştıklarını belirterek, IŞİD'in savaşacak gücü kalmadığını, bu nedenle geri çekildiğini söyledi. Başta Almanya olmak üzere koalisyon güçlerinin modern silah desteğiyle ciddi ilerleme kaydettiklerini ifade eden Barzani, "Planımız yüzde 85-90 oranında gerçekleşti. Yüksek sıcaktan dolayı, yüzde 100 olamadı ancak ilerideki günlerde devam edeceğiz" dedi.

IŞİD'in kontrol ettiği Musul sınırındaki Kürt topraklarının çok azının örgütün denetiminde kaldığını vurgulayan Barzani, "Kürdistan Peşmerge Güçleri Başkomutanı Mesud Barzani'nin emir vermesi halinde tüm bölgeyi kontrol ederiz" diye konuştu. 

Barzani Musul kurtarılana dek görevde kalacak

Irak Kürdistan bölgesinde bir süreden beri Barzani'nin başkanlığı tartışma konusuydu. Goran (Değişim) hareketi ve KYB, Barzani'nin başkanlığının sona erdiğini ileri sürüp yeni başkanın belirlenmesine yönelik seçim yapılmasını istiyordu. Ancak Musul operasyonunun yaklaşması nedeniyle bölgede başkanlık tartışması ikinci plana itildi. ABD'li yetkililerin, IŞİD savaşı sona erene kadar Başkan Mesud Barzani'nin görevinde kalacağını söylediği ileri sürüldü. Rudaw'a konuşan Kürdistan Demokrat Sosyalist Partisi (KDSP) Genel Sekreteri Muhammed Hacı Mahmud, "19 Ağustos 2015'te Obama'nın Temsilcisi ile İngiletere Başkonsolosu 5 partiyle biraraya geldi. Obama'nın Temsilcisi Brett McGurk, partilere, IŞİD savaşı sona erene kadar Mesud Barzani'nin Kürdistan Bölgesi Başkanı kalacağını, bunun da en az 2017'e kadar süreceğini söyledi" dedi. 
Bu durumda Barzani'nin, IŞİD'in Musul'dan temizlenene kadar görevinin başında olacağı belirtiliyor.

Bab'a operasyon hazırlığı

Fırat'ın batısında yer alan ve stratejik önemde olan Minbic'in Suriye Demokratik Güçleri tarafından IŞİD'ten alınması sonrası Gözler, Kobani ve Afrin kantonlarının birleşmesi önünde tek engel olarak görülen Bab'a çevrildi. IŞİD'in denetiminde olan Bab'ın alınması amacıyla içinde YPG'nin de bulunduğu 7 grup 16 komutandan oluşan "Bab Askeri Meclisi" kuruldu. Meclis, Halep'in Bab ilçesi ve kırsalını IŞİD'ten almak için hazırlıklara başladı. Bab Askeri Meclisi'nin kuruluşunu ilan eden Genel Komutan Cemal Musa, Suriye'de 5 yıldır devam eden krizin derinleşerek içinden çıkılmaz bir hal aldığını söyledi. Musa, "Yıllardır Bab ve kırsal bölgelerinde yaşayan halkımız çetelerin her türden acı, vahşet ve dehşetine maruz kalmaktadır. Son olarak da DAIŞ çeteleri ortaya çıkarak gayrı ahlaki ve gayrı insani uygulamalarıyla bölgenin çoğulcu kültürel dokusu olan ortak yaşam ve kardeşlik bağlarını tamamen ortadan kaldırmak istemiştir. Bizler meclis çatısı altında Bab ve kırsalının sınırları içinde mücadele edecek ve bölgemizi zulüm ve vahşetten kurtaracağız" dedi.

Milliyet