Pakistan'dan deprem açıklaması

Pakistan'dan deprem açıklaması
Güncelleme:

Pakistan'ın güneybatısındaki Belucistan eyaletinde meydana gelen depremde can kaybı yokmuşçç

Pakistan'ın güneybatısındaki Belucistan eyaletinde meydana gelen, Birleşik Arap Emirlikleri'nden Hindistan'a kadar geniş bir çoğrafyada paniğe neden olan 7,4 büyüklüğündeki depremin merkezi üssü Dalbandi kasabasında evlerin taş ve topraktan inşa edilmesine rağmen can kaybı, yaralı ve maddi hasar meydana gelmedi.

Sarsıntının etkisinden hala kurtulamayan kasaba halkı, can kaybı ve maddi hasar olmamasını "mucize" olarak yorumluyor.

Pakistan'ın Afganistan ve İran sınırındaki deprem bölgesine zorlu bir yolculuktan sonra ulaşan AA muhabirinin izlenimlerine göre, depremden 24 saat sonra kasaba halkı hala şoktan kurtulamadı. Depremin ardından ilk geceyi dışarıda geçiren halk, bu şiddetteki sarsıntıda can ve mal kaybı olmamasının sevincini yaşıyor.

İslamabad yönetiminden ve Belucistan eyalet yönetiminden henüz yetkililerin ulaşmadığı kasabada Türk Kızılayının ekipleri sokak sokak, ev ev gezerek Dalbandi halkının sorunlarını dinliyor. AA muhabirine konuşan Türk Kızılayı Belucistan Delegasyon Başkanı Muammer Ütebay, deprem haberi üzerine Ankara'daki Afet Yönetim Merkezinde kurulan kriz masasından talimat alarak dört kişilik bir uzman ekiple yola çıktıklarını ve 12 saat içinde deprem bölgesine ulaştıklarını söyledi.

İlk olarak Dalbandi Kaymakamı Muhammed Seyyid Cemali ile görüştüklerini belirten Ütebay, yardım talep edilmesi durumunda bölgeye temel gıda malzemesi, battaniye ve çadır gönderebileceklerini kaydetti.

Dalbandi Kaymakamı Cemali ise bölgede geleneksel mimarideki evler dikkate alındığında bu şiddetteki bir yer sarsıntısında can ve mal kaybı olmamasını "büyük mucize" olarak nitelendirdi. Afganistan ve İran sınırındaki dağlık bölgelerde 200'e yakın ev ve bahçe duvarında ufak çatlaklar meydana geldiğini belirten Cemali, 2008 yılının Ekim ayında Belucistan eyaletinin Ziyarat bölgesinde meydana gelen 6,3 büyüklüğündeki depremde 300'den fazla kişinin öldüğünü, binlerce evin yıkıldığını ve hasar gördüğünü hatırlattı.

Şimdilik herhangi bir yardıma ihtiyaç duymadıklarını ifade eden Cemali, depremden kısa bir süre sonra bölgede Türk Kızılayını ve Türk medyasını görmekten duyduğu "büyük mutluluğu" dile getirdi.

TRT EKİBİ ve SABAH GAZETESİ MUHABİRİNİN ARACI KAZA YAPTI

Bu arada, dün akşam saatlerinde Belucistan eyaletinin başkenti Ketta'dan yola çıkan TRT Türk Pakistan muhabiri Recep Levent Öztürk ve kameramanı Cemal Es Muhammed ile Sabah gazetesinin foto muhabiri İlhami Yıldırım'ı taşıyan araç, gece yarısı Dalbandi kasabasına 80 kilometre kala kaza yaptı.

Aşırı hız ve yolların bozuk olması nedeniyle aracın ön aksının kırılması üzerine çöllük ve güvensiz bir bölgede 5 saat süreyle mahsur kalan gazeteciler, bölgesel yönetim tarafından gönderilen güvenlik ekiplerinin yardımıyla Dalbandi kasabasına ulaştı.