Peşmerge: Türkiye'den yardım istemedik

Peşmerge: Türkiye'den yardım istemedik
Güncelleme:

Irak ordusu ve Peşmerge, Musul operasyonunda Türkiye'nin yer aldığı yönünde çıkan haberleri yalanladı.

Irak ordusundan yapılan açıklamada,Türkiye'nin Musul operasyonunda yer aldığı yönündeki iddiaların doğru olmadığı belirtildi.Irak ordusunun müşterek harekat merkezi sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, operasyonlara hiçbir Türk unsurunun dahil olmadığı ifade edildi.

PEŞMERGE: TÜRKİYE'DEN YARDIM İSTEMEDİK

Rûdaw’a konuşan Peşmerge Güçleri Başika Cephesi Komutanı Tuğgeneral İskender Gerdi, “Türkiye’den bombardıman yapılması talebinde bulunmadık” dedi.

IŞİD'İN TOPÇU ATIŞLARIYLA VURULDUĞU AÇIKLANMIŞTI

Başbakan Binali Yıldırım dün, “Peşmerge güçleri Başika kasabasını DEAŞ'tan temizlemek için harekete geçtiler. Bizim Başika Üssü'ndeki askerlerimizden, oradaki unsurlarımızdan yardım istediler. Biz de oradaki topçularla, tanklarla, fırtına obüsleriyle destek veriyoruz” açıklamasında bulunmuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başika üssünü 'Türkiye'nin güvenliğinin sigortası' olarak tanımlıyor.

BAŞİKA GERGİNLİĞİ

Irak ordusunun yanı sıra Şii milisler ve peşmerge güçleri Musul'a ilerlemeye çalışıyor. Geçen hafta başlatılan kapsamlı operasyona ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyon ise hava desteği veriyor.

Türkiye, Başika'da eğittiği yerel Sünni güçlerin Musul operasyonuna dahil edilmesini talep etse de şu ana kadar Türkiye destekli güçler operasyonda rol oynamadı.

Bağdat yönetimi Türkiye'nin Başika kampını terk etmesini istiyor ve bölgedeki Türk askeri varlığının uluslararası hukuka aykırı olduğunu savunuyor.

Türkiye ise Başika'ya Bağdat'ın daveti üzerine geldiğini anımsatıyor ve Başbakan Haydar el İbadi'yi mezhepçi politikalar izlemekle suçluyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Musul'un Türkiye'nin ulusal güvenliği için büyük önem arz ettiğini ifade ederek "Başika üssümüz konusunda da kimse konuşmasın. Bu üs orada duracaktır" demişti.