Rusya: ''ABD, Suriye’de petrol kaçakçılığı yapıyor''

Rusya: ''ABD, Suriye’de petrol kaçakçılığı yapıyor''
Güncelleme:

Rusya, ABD ve onunla ilintili güçlerin Suriye’deki yasa dışı petrol ticaretini IŞİD’in elinden alıp kendi kontrolüne geçirdiğini açıkladı. Rus Genelkurmay yetkilileri, petrol kaçırma işinde yardımları karşılığında, ABD’nin Arap ve Kürt güçlere silah sağladığını söyledi.

Rusya, Suriye’de yıllardır IŞİD’in kontrolünde olan petrol kaçakçılığını ABD’nin devraldığını belirtti. Rusya Genelkurmay Başkanlığı yetkilisi Sergey Rudskoy’a göre edinilen askeri istihbaratlar, Suriye petrolünün Fırat Nehri’nin doğusuna kaçırılmasında yardım etmeleri karşılığında, ABD’nin muhtelif Arap ve Kürt güçlere silah sağladığını gösteriyor. 

Ayrıca Rudskoy, ABD’nin eğittiği militanların, Suriye’nin gaz ile petrol tesislerini nasıl yok edecekleri ve Suriye hükümet güçlerine nasıl saldıracakları konusunda yetiştirildiğini de kaydetti. 

Rus Genelkurmay yetkilisi, Fırat Nehri yakınlarında ABD’nin denetiminde olan bölgelerde haziran ve temmuz aylarında 300’den fazla terör saldırısı düzenlendiğini, söz konusu saldırılarda 225 kişinin hayatını kaybettiğini de ekledi.

Rudskoy, Suriye’deki militanların, Rus hava güçlerinin konuşlanmış olduğu Hmeymim üssüne saldırı çabalarını sürdürdüğüne ilişkin istihbarat aldıklarını da belirtti.