SDG sözcüsü Tillo, MİT'e teslim edildi

SDG sözcüsü Tillo, MİT'e teslim edildi
Güncelleme:

Suriye'de terör örgütü PKK'nın uzantısı YPG'nin çoğunluğunu oluşturduğu SDG'nin eski sözcüsü Talal Silo, ÖSO'ya teslim oldu. Silo'nun, MİT tarafından sorguya alındığı öğrenildi.

Rakka operasyonunda görev alan, ancak operasyon sürerken Reuters’e yaptığı açıklamada ABD’yi, “Amerika SDG’ye bu kadar desteği bedava vermez. Bölgede on yıllarca kalacak” sözleriyle üstü kapalı eleştiren Silo’nun yetkileri kısa süre önce elinden alınmıştı. Bugüne kadar hakkında bilgi alınamayan Silo, ÖSO grubundan güvenliğinin sağlanmasına dair güvence aldıktan sonra önceki akşam Menbic’ten kendi aracıyla Cerablus’a geçip, teslim oldu.

ÖSO’DAN AÇIKLAMA

ÖSO ise Talal Silo’nun teslim olmasını ‘sığınma’ olarak niteledi. AA’ya göre Twitter hesabından yaptığı açıklamada ÖSO,  “Suriye Demokratik Güçleri SDG (PKK/PYD) Sözcüsü Albay Talal Silo, ÖSO ile koordinasyon içinde milis gücünden ayrılarak Cerablus’a, Halep kırsalına ulaştı” denildi.

MİT TARAFINDAN SORGUYA ALINDI

Cerablus’ta ÖSO ve Türk askerleri ile Türk istihbarattından kişilerce karşılanan Silo’nun Türkiye’ye transferi için çalışma başlatıldı. Olası bir saldırı veya suikast tehlikesine karşılık gizli bir operasyonla Türkiye’ye getirilmesi için harekete geçilen Silo’nun, Türkiye’den sığınma ve can güvenliği için güvence istediği öğrenildi. Güvenlik güçleri, Silo’nun Türkiye’ye getirilmesi konusunda çalışmaların yürütüldüğünü doğrularken, sorgulanmak üzere Gaziantep'e götürüldüğü öğrenildi.

Türkmen asıllı Talal Silo, YPG’ye katılmadan önce Selçuklu Tugaylarının lideriydi. Silo, SDG’nin kurulması sonrası birliğin sözcülüğüne getirilmişti. İç savaş öncesi Suriye ordusunda albay olan Silo, geçmişte eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’ndan, Sultan Murat Tugayları yerine kendilerine daha fazla yardım yapılmasını istemişti. Silo’nun teslim olması, önemli bir gelişme olarak değerlendirildi.

Silo’nun Suriye’de PYD, YPG ve SDG’nin faaliyetlerine ilişkin önemli bilgiler vermesi bekleniyor.

SDG sözcüsü Tillo, MİT'e teslim edildi - Resim : 1

YENİ SÖZCÜ YPG'DEN SEÇİLDİ

Öte yandan PKK/YPG ile SDG'nin arasındaki ilişki bu olayla tekrar gözler önüne serildi. SDG'nin Talal Sülo'dan boşalan göreve YPG'nin eski sözcüsü Redur Halil'i yerleştirdiği bildirildi. Redur Halil'in SDG'nin sözde dış ilişkiler sorumlusu olarak görevlendirildiği öğrenildi.

"KIYAM AJANIYDI, DEŞİFRE OLDU"

Talal Sülo'nun YPG'den kaçarak niçin Türkiye'ye sığındığı ise sorgusundan sonra öğrenilecek. Öte yandan Sülo'nun ayrılışıyla ilgili çeşitli iddialar dile getirildi. Terör örgütü YPG'ye yakın bazı hesaplar Talal Sülo'nun bir süredir YPGyöneticilerine düzenledikleri suikastlarla gündeme gelen 'Kıyam Hareketi' adlı gruba istihbarat sağladığını iddia etti. İddiaya göre Sülo'nun içerden istihbarat sağladığı öğrenilince kaçarak Türkiye'ye sığındı.

"ÖRGÜTTEKİ GÜÇ SAVAŞINA YENİLDİ"

Diğer bir iddiaya göre ise Talal Sülo bir süredir örgütün yönetiminde yaşanan güç savaşının bir tarafı olduğu ve bu savaşı kaybettiği belirtildi. Sülo, örgütten tasfiye aşamasında durumun daha kötüleşeceğini gördü. Sahadaki durumu değerlendirip SDG'nin Kürt nüfusu bulunmayan bölgelerde Arap ve Türkmen nüfusun tepkisi ve gerçekleşen infazları gören Sülo, kaçarak canını kurtardı.

Seçiniz...