SDG'den açıklama: ''Türkiye sınırından çekiliyoruz''

SDG'den açıklama: ''Türkiye sınırından çekiliyoruz''
Güncelleme:

Omurgasını terör örgütü PKK/PYD/YPG'nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Türkiye sınırından uzaklara çekileceğini açıkladı.

Omurgasını terör örgütü PKK/PYD/YPG'nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) bir açıklama yayınladı. Reuters, Soçi Mutabakatı kapsamında bölgedeki SDG militanların Türkiye sınırından uzaklara çekileceğini duyurdu. Yapılan açıklamada terör örgütlerinin çekilme konusu görüşülürken Rusya ile yoğun bir görüşme trafiği içinde olduğu açıklandı. Soçi mutabakatında terör örgütü unsurlarının sınırdan uzaklaşması ve Türk-Rus devriyesinin başlaması konusunda anlaşma sağlanmıştı.

TSK’nin sınır güvenliğini sağlamak ve terör örgütleri PKK/PYD/YPG ve IŞİD’e karşı başlattığı Barış Pınarı Harekâtı sonrasında geçen hafta Rusya’da bir araya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında imzalanan Soçi Mutabakatı sonrasında SDG’den açıklama geldi.

Suriye Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Şam yönetiminin Rusya ile Türkiye arasında imzalanan Soçi mutabakatı çerçevesinde Demokratik Suriye Güçleri'nin (DSG) Türkiye sınırından çekilmesini memnuniyetle karşıladığı duyuruldu.

 REUTERS DUYURDU

Reuters haber ajansının “acil” koduyla servis ettiği açıklamada omurgasını terör örgütleri PKK/PYD/YPG’nin oluşturduğu SDG Soçi Mutabakatı’nda alınan kararlara uyacaklarını ve Türkiye sınırından uzaklaşacaklarını resmen duyurdu. Rusya ile bu konuda uzun müzakereler yaptıklarını açıklayan SDG, Rusya’nın Suriye hükümeti ile Kürtler arasında arabuluculuk yapma garantisi istediğini altını çizdi. Türkiye ve Rusya liderlerinin geçtiğimiz hafta Soçi'de bir araya gelerek anlaştığı 10 maddelik mutabakat YPG'ye belirlenen alanlardan çekilmesi için 150 saat süre tanımıştı. Soçi Mutabakatı kapsamında sınırda konuşlanan terör örgütlerinin bölgeden uzaklaşıp güneye gitmesi ve bölgede Türk ve Rus askerlerinin devriye gezmesi planlanmıştı.

SURİYE'DEN İLK AÇIKLAMA

Suriye Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamasında, "Suriye Arap Cumhuriyeti silahlı grupların Suriye hükümet ordusu ile doğrudan koordinasyon halinde Türkiye sınırından Suriye yönünde 30 kilometre derinliğe çekilmesini memnuniyetle karşılıyor. Bu çekilme, Türkiye’yi topraklarımıza yönelik acımasız saldırganlığının temel gerekçesinden yoksun bırakıyor" ifadelerine yer verildi. 

Suriye hükümetinin tüm Suriyelilerin güvenliğini sağladığının altı çizilen açıklamada, "Suriye, çocuklarını kabul etmek ve Suriye toplumuna geri kazandırmaları dahil olmak üzere onlara yardım etmek için çalışacak, bu Suriyelilerin birlik ve beraberliğe geri dönmesinin yolunu açacak" denildi.

 
 

Reuters