Şii Türkmenler'den IŞİD'e operasyon

Şii Türkmenler'den IŞİD'e operasyon
Güncelleme:

Irak'ta Şii Türkmenler IŞİD'e karşı operasyon düzenledi.

Irak’ın Kerkük kentinde IŞİD’e karşı savaşan Haşdi Eş Şabi birliklerine bağlı Şii Türkmen Gönüllü Güçleri 16’ncı Tugay Komutanlığı tarafından Amirli Nahiyesi’nde bir operasyon düzenlendi. Operasyona Azerbaycan bayrakları ile katılan Şii Türkmenler, Irak’ı IŞİD’den temizledikten sonra Karabağ’ı kurtarmak için savaşacaklarını söyledi.
IŞİD terör örgütünün Irak’ta etkin olmasının ardından Şiiler’in en yüksek dini lideri Ayetullah Ali Sistani’nin cihat fetvası ile kurulan Haşdi Eş Şabi birliklerine bağlı Şii Türkmen Gönüllü Güçleri 16’ncı Tugay Komutanlığı, Kerkük çevresindeki operasyonlarına devam ediyor. Kerkük’te Türkmenlerin yoğun yaşadığı bölgelerde konuşlanan ve IŞİD’e karşı başarılar elde eden Türkmen birlikleri, alınan bir istihbarat üzerine dün sabah operasyon başlattı. Samarra’da bulunan teröristlerin Zerge Nehri’ni geçerek Kerkük’ün Amirli Kasabası’na saldırı düzenleyecekleri bilgisinin alınması üzerine Şii Türkmen birlikleri sabah 03.00’de harekete geçti.

IŞİD ZERGE NEHRİNİ GEÇİP AMİRLİ’YE SALDIRACAKTI

Alınan istihbarat üzerine yapılan operasyona, Haşdi Eş Şabi güçlerine bağlı 16’ncı Türkmen Alayı Komutanı Ebu Tayir Beşirli ve Seyyid El Şuheda Tugay Komutanı Cevdet Asaflı komuta etti. 250 Türkmen savaşçının katıldığı Amirli Kasabası operasyonu eş zamanlı olarak 3 koldan başlatılırken; Zerge Nehri kıyı şeridi tamamen taranarak, kontrol edildi. IŞİD mensuplarının Tikrit ve Kerkük’ten zaman zaman Zerge Nehri’ni sallarla geçerek, Amirli’ye saldırı girişiminde bulunduğunu belirten Türkmen savaşçılar, bu saldırıların önlenmesi için operasyonların yapıldığını söyledi.

AZERBAYCAN BAYRAKLI OPERASYON

Düzenlenen operasyona bazı Türkmen savaşçıların Azerbaycan bayrağı veErmenistan işgali altında bulunan Karabağ yazılı atkılarla katıldıkları dikkat çekti. Yaklaşık 8 saat süren operasyonda Amirli çevresinde bulunan tepeler, aradaki geçiş noktaları ve Zerge Nehri kenarında IŞİD terör örgütüne ait 30 tuzaklanmış patlayıcı ve mayın ile silah, RPG roketatatar muhimmatı ele geçirildi. Türkmen savaşçılar Tikrik Kerkük arasında bulunan teröristlerin Zerge Nehri’ni sallarla geçerek Amirli Kasabası’ndaki Türkmenlere saldırdığını, bu saldırıların önlenmesi için operasyonların aralıksız süreceğini söyledi.

AMİRLİ DAĞI’NDAN AZERBAYCAN’A SELAM

Operasyon ile ilgili açıklama yapan 16’ncı Türkmen Alayı Komutanı Ebu Tayir Beşirli sabah saatlerinde operasyonu başlattıklarını ifade ederek, "Operasyonu IŞİD teröristlerinin ikinci kez bizim yerleşim yerlerimize saldırmaması için yaptık. Amirli etrafından bu yüksek dağdan kahraman Azerbaycan milletine Irak Türkmenleri’nin selamlarını gönderiyoruz. Biz Azerbeycan’dan çok memnunuz. Azerbayan parlamentosu Irak Türkmenleri’nin mazlumiyetini konuştu. Kahraman Azerbaycan milletine selam gönderiyoruz. İnşallah yakın zamanda Karabağ ve Azerbaycan milleti ve yiğitleriyle orada da başarılı oluruz" dedi.

Şii Türkmen savaşçılardan oluşan Seyyid El Şuheda Tugayı Komutanı Cevdet Asaflı ise Kerkük’ün Amirli Dağları’ndan bütün Türkmen milletine selam gönderdiklerini belirtti.

AZERBAYCAN VE KARABAĞ BİZİ BEKLESİN

Operasyona Azerbaycan bayrakları ile katılan Türkmen gençler ise şehit olmaya hazır olduklarını belirterek, "Biz Amirli’den savaşmaya geldik. IŞİD her nerede olursa olsun onları kovacağız. Burada yerleri yoktur. Amirli etrafında yerleri yoktur. Burayı bitirdikten sonra Azerbaycan’a gideriz. Karabağ’ın kurtarılmasına iştirak edeceğiz" dediler.