Son 24 saatte yarısını aldılar

Son 24 saatte yarısını aldılar
Güncelleme:

Esad rejimine destek veren Moskova, ordu birliklerinin muhaliflere büyük bir yenilgiye uğrattığını açıkladı.

Şam rejiminin en önemli koruyucusu Moskova, ordu birliklerinin muhalifleri yenerek çok önemli bir atılım yaptığını duyurdu. BM ise, son günlerdeki yoğun çatışmalar nedeniyle 16 bin insanın evlerini terk etmek zorunda kaldığını açıkladı.

Suriye'nin kuzey kenti Halep'te dün muhaliflerin kontrolündeki bölgeleri iki parçaya ayıran rejim güçlerinin ilerleyişi Rusya'yı oldukça memnun etti.

Rusya Savunma Bakanlığı sözcüsü Igor Konashenkov, Halep'in doğusunun neredeyse yarısının temizlendiğini duyurdu. Sözcüye göre, son 24 saatte kentteki muhaliflerle girilen mücadelede çok önemli bir atılım yapıldı.

Birleşmiş Milletler (BM), muhalifler ve Ordubirlikleri arasında yoğun çatışmaların yaşandığı Halep'te son birkaç günde 16 bin insanın evlerini terk etmek zorunda kaldığını duyurdu.

Haftalardır iki ateş arasında kalan sivil halk, çok zor durumda. Canlarını kurtarabilenler yiyecek veya içecek bulamıyor. İç savaş ülkesinde faaliyet gösteren Beyaz Baretliler arama kurtarma ekibi, "İnsanlar sokaklarda uyuyor, yiyecek ya da içecek hiçbir şeyleri yok" açıklamasını yaptı.

Füze paraşütle geldi

Reuters haber ajansının kentten geçtiği fotoğraflar arasında dikkat çeken bir kare var. Paraşütle gökyüzünden bırakılan dev bir füze, muhaliflerin kontrol ettiği mahalleye düşüyor.

15 Kasım'dan bu yana kentin doğusundaki muhalif unsurları kuşatan Şam rejimi ordusu, Rusya'nın hava desteğiyle hafta sonundan başlayarak ilerledi ve mahalleleri tek tek aldı. 2012'den bu yana en büyük yenilgiyi yaşayan muhalifler, kontrol ettikleri alanların üçte birini kaybetti.

Fransa BM'yi acil toplantıya çağırdı

Fransa, BM Güvenlik Konseyi'ni Halep'teki gelişmeleri görüşmek üzere acil toplantıya çağırdı. Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault, insani yardımların kente girebilmesi için acil olarak silahlı çatışmaların sona erdirilmesi gerektiğini söyledi.

Suriyeli muhalifler: Halep yenilgisi mücadelenin sonu değil

BBC'ye konuşan Suriyeli muhaliflerin üst düzey müzakerecisi George Sabra ise, rejim güçlerinin Halep'in doğusunu ele geçirmesinin mücadelenin sonu anlamına gelmediğini söyledi.

Şam rejimi lideri Beşar Esad'a karşı savaşın devam edeceğini vurgulayan Sabra, Halep'teki kayıplarla barış anlaşmasına dair umutların zora girdiğini belirtti.

Milliyet