Suriye, Türkiye-ABD anlaşması için ''gizemli'' dedi

Suriye, Türkiye-ABD anlaşması için ''gizemli'' dedi
Güncelleme:

ABD ve Türkiye'nin Suriye konusunda anlaşma sağlamasına ilişkin Şam yönetiminden açıklama geldi. Beşar Esad'ın danışmanı Buseyna Şaban, anlaşmanın ''gizemli'' olduğunu söyledi.

ABD heyeti ile yapılan görüşmelerin ardından Türkiye ve ABD Barış Pınarı Harekatı'na 5 günlük ara verme kararı aldı. Bu anlaşma çerçevesinde terör örgütü 5 gün içinde bölgeden çekilecek. Anlaşma yankıları sürerken Suriye'den açıklama geldi. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın danışmanı Buseyna Şaban, al-Mayadeen televizyonuna yaptığı açıklamada, uzlaşıyı "gizemli" ifadesi ile değerlendirdi.

SURİYE'DEN İLK YORUM
BBC'nin derlediği açıklama şu şekilde: "Bu anlaşmanın gizemli havası sürpriz değil çünkü ABD ile Türkiye'nin geçmişte yaptığı 'güvenli bölge' açıklamaları ve aralarındaki anlaşmalar da buna benzerdi." Şaban güvenli bölge tanımını da redderek "işgal bölgesi" ifadesini kullandı. Beşar Esed'in siyasi ve medya danışmanı olan Buseyna Şaban, Suriye ordusunun kuzey sınırına doğru konuşlanmayı sürdüreceğini de söyledi.

ABD-TÜRKİYE ATEŞKES ANLAŞMASI
ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ve ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun Ankara'daki temasları sonrasında varılan anlaşma ile Türkiye Suriye'nin kuzeyinde YPG'ye yönelik operasyonunu beş gün boyunca durdurma kararı almıştı. Anlaşma uyarınca 120 saat içerisinde YPG, sınırdan 20 mil yani 32 kilometre güneye çekilecek. Ayrıca YPG'nin silahları toplanacak ve bölgede kurulacak güvenli bölge öncelikli olarak Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kontrolünde olacak.