Türkiye'nin yanı başındaki gizli kamp

Türkiye'nin yanı başındaki gizli kamp
Güncelleme:

Terör örgütü IŞİD'den kaçanların ve yakalananların tutulduğu Suriye'nin İdlib kentindeki gizli kampta çoğu Avrupalı 300 kişi tutuluyor.

Terör örgütü IŞİD'den kaçanların veya yakalanan militanların tutulduğu İdlib yakınlarındaki kampta 300 kişi var ve çoğu Avrupalı. Bazı Avrupalı tutsaklar ülkelerine dönerken, kimileri ise Şeriat mahkemesinde yargılanacak ve suçlu bulunursa asılacak!

BBC muhabiri Quentin Sommerville, Suriye'de İdlib'in kuzeyinde yer alan bir köydeki gizli kampta tutulanlarla görüştü. BBC'nin manşetten verdiği habere göre, Şam rejimine muhalif Ceyş El Tahrir örgütünün kontrolündeki kampta, terör örgütü IŞİD'den kaçan veya yakalanan militanlar tutuluyor.

Yaklaşık 300 kişinin bulunduğu kamptakilerin çoğu Avrupalı. Aralarında Fransız, Hollandalı ve Polonyalıların olduğu esirlerin yanında Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Orta Asyalılar da var. Kampta yalnızca militanlar yer almıyor, eşleri ve çocukları da aynı yerde tutuluyor.

Kampın komutanı Muhammed El Gabi, bazı Avrupalı tutsakların güvenlik birimleriyle işbirliği yapılarak ülkelerine döndüğünü söylüyor. Ancak diğerleri onlar kadar şanslı olmayabilir. Çünkü Gabi'nin verdiği bilgiye göre, bu isimler Şeriat mahkemesinde yargılanacak ve bazıları infaz edilecek.

Kampın komutanları ve tutsaklarla görüşen Quentin Sommerville, çektiği fotoğrafın altına kampın içine girmelerine izin verilmediği notunu düştü.

BBC'ye konuşan tutsaklardan eski IŞİD militanı Ebu Sumail, Hollanda vatandaşı. Birkaç yıl önce terör örgütüne katılmak için önce Belçika'ya gitmiş, oradan Gaziantep'e gelmiş ve son olarak Suriye'ye geçmiş. IŞİD'e katıldıktan sonra yaşadığı hayal kırıklığını, "Bana çok kötü davrandılar, özellikle diğer ülkeden gelenler... Orada hayat çok zordu ve bizi kötü işlerde kullandılar" sözleriyle anlatıyor.

BBC Türkçe