Ortadoğu'da yeni kriz ! ''Sokağa çıkmayın...''

Ortadoğu'da yeni kriz ! ''Sokağa çıkmayın...''
Güncelleme:

Ürdün'de Senato başkanı Faysal el-Fayiz, halkı sokağa çıkmama çağrısında bulundu.

Ürdün'de Senato Başkanı Faysal el-Fayiz, halkı sokaklara çıkmamaya, yeni kurulacak hükümete şans vermeye çağırdı.

Ülkede yaşanan protestolar sebebiyle Hani el-Mulki hükümetinin  istifasının ardından yaptığı televizyon açıklamasında Fayiz, Ürdünlülere sokağa  çıkmama çağrısı yaptı.

Fayiz, Kral Abdullah'ın yeni hükümetin kurulması için henüz kimseyi  görevlendirmediğini de vurgulayarak, "Halk gösteri hakkına sahiptir ancak  görevlendirilecek hükümete de şans tanınmalı." ifadesini kullandı.

Ürdün Başbakanı Hani el-Mulki, tartışmalı vergi yasasına karşı  düzenlenen yoğun protestoların ardından istifa etmişti.

Ürdün'de yayımlanan Düstur gazetesinin Başbakan'a yakın bir kaynağa  dayandırdığı habere göre, Kral Abdullah'a istifasını sunan Mulki, hükümetindeki  bakanlardan da istifalarını sunmalarını istemişti.

Henüz resmi bir açıklama yapılmasa da hükümete yakın kaynaklar, Kral  Abdullah'ın Mulki'nin istifasının ardından Ömer er-Rezzaz'ı yeni hükümeti  kurmakla görevlendirdiğini belirtiyor.

NE OLMUŞTU?

Ürdün hükümeti, tartışmalı vergi yasa tasarısını 21 Mayıs'ta  imzalayarak parlamentonun birinci kanadı Temsilciler Meclisi'ne sevk etmişti.

IMF'nin diktesi olarak görülen tasarı, birçok kesim tarafından  tepkiyle karşılanmış, başkent Amman'ın yanı sıra İrbid, Tafila, El-Kerak,  Er-Remse ve Maan kentlerinde gösteriler düzenlenmişti.

Kral Abdullah da yoğun protestolara neden olan vergi yasa tasarısı  konusunda hükümeti ve meclisi uzlaşmaya çağırmıştı.

AA