Pakistanlı hayırsevere veda

Pakistanlı hayırsevere veda
Güncelleme:

Güney Asya'nın en büyük yardım vakfını kuran Pakistanlı hayırsever hayata gözlerini yumdu.

Yokluk içinde büyüyen ve topladığı bağışlarla Güney Asya’nın en büyük yardım vakfını kuran Pakistanlı Abdulsettar Edhi 88 yaşında öldü. Ülkede bir günlük yas ilan edildi

Pakistan'da yokluk içinde büyüyen ve Güney Asya'nın en büyük vakfını kuran Abdulsettar Edhi, 88 yaşında hayatını kaybetti. Karaçi'deki Sind Üroloji Hastanesi'nde böbrek yetmezliği ve diyabet rahatsızlığından tedavi gören Edhi'nin ölümü ailesi tarafından duyuruldu. Adıyla aynı ismi taşıyan Edhi Vakfı'nı 1949'da kuran, ardından yıllar içerisinde bin 800 ambulansla Güney Asya'nın en büyük vakfını oluşturan Edhi, yaşamı boyunca birçok uluslararası ödüle layık görüldü.
 
EDHİ KİMDİR?
 
Kendisi de hayatı boyunca ekonomik sıkıntılar çeken Edhi'nin çalışmalarının büyük takdir toplaması ise ülke çapında 300 merkez ve yaklaşık 8 bin çalışana ulaşan vakfını sadece 50 dolar gibi bir bütçeyle kurması oldu. Edhi'nin hayatını kaybettiğinin duyurulmasının ardından hükümet tarafından ülke çapında bir günlük yas ilan edilirken, Cumhurbaşkanı Memnun Hüseyin ve Başbakan Navaz Şerif başsağlığı mesajı yayımladı. Hindistan'ın Gujarat bölgesinde 1928'de dünyaya gelen Abdulsettar Edhi, 19 yaşında annesini kaybetti. Daha sonraPakistan'ın bağımsızlığını kazanması ile 1947'de Karaçi'ye göç eden ve birkaç yılın ardından hayır işlerine başlayan Edhi, gönüllü ambulans hizmetlerini başlattı. Zaman içinde topladığı bağışlar ile tüm ülkeye yayılan ambulans servisi bin 800 araca kadar genişledi. Edhi, Gandi Barış Ödülü, UNESCO Madanjeet Singh Ödülü, Londra Barış Ödülü ve Seul Barış Ödülü olmak üzere birçok uluslararası ödüle layık görülmüştü.