Pentagon: Rakka operasyonunda İncirlik Üssü de kullanılıyor

Pentagon: Rakka operasyonunda İncirlik Üssü de kullanılıyor
Güncelleme:

Terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı YPG'li teröristlerin çoğunluğunu oluşturduğu SDG, DEAŞ'ın kalesi Rakka'ya saldırı başlattı. Pentagon Sözcüsü operasyonda İncirlik Üssü'nün de kullanıldığını söyledi.

Ana bileşenini terör örgütü PKK’nın Suriye’deki uzantısı YPG’nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG), dün DEAŞ’in ‘başkenti’ saydığı Rakka’nın merkezine yönelik “Büyük Savaş” adlı operasyonu başlattıklarını duyurdu. Pentagon Sözcüsü Albay Jeff Davis ise İncirlik Üssü’nün de operasyonda kullanıldığını açıkladı.

Rakka Operasyonu, ABD Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon) dünkü günlük basın brifinginde gündem maddesi oldu. Pentagon Sözcüsü Albay Jeff Davis, ABD’nin dün sabah başladığını duyurduğu Rakka Operasyonu ile ilgili basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Hürriyet'ten Cansu Çamlıbel'in haberine göre; Davis, DEAŞ’ın Suriye’deki kalesi Rakka’nın düşürülmesi için başlatılan ve terör örgütü PKK’nın Suriye uzantısı YPG/PYD’nin komuta ettiği SDG’nin yürüttüğü operasyonda, İncirlik Üssü’nün de kullanıldığını açıkladı. Ankara’nın, operasyonun YPG/PYD ile yapılmasına yönelik sert itirazlarına karşın İncirlik Üssü’nün operasyonda kullanılmasını veto etmediği, Pentagon’dan yapılan açıklamayla teyit edilmiş oldu. Başbakan Binali Yıldırım operasyonun 2 Haziran’ı 3 Haziran’a bağlayan gece başladığını duyurmuştu.

TÜRKİYE HASSASİYETİ

Pentagon Sözcüsü Jeff Davis, Türkiye’nin YPG/PYD’nin Rakka Operasyonu’na katılmasına yönelik itirazlarına ilişkin gazetecilerin ısrarlı soruları karşısında, “Türkiye’nin kendi çıkarlarına ilişkin hassasiyetlerine karşı hassas davranıyoruz. Bugüne kadar verdiğimiz silahlar sadece DEAŞ’a karşı kullanıldı” dedi. Ankara’nın Rakka Operasyonu’na katılıp katılmadığına ilişkin sorular karşısında ise Davis, “Türkiye’nin koalisyon güçlerinin bir parçası olduğunu” söyledi. Albay Davis, “İncirlik’i DEAŞ’a yönelik hava saldırılarında kullanmaya devam ediyoruz. İncirlik de Rakka Operasyonu’nda kullanılıyor” dedi.

DEAŞ’IN İKİZ BAŞKENTİ

ABD öncülüğündeki DEAŞ’la mücadele koalisyonunun komutanlarından Korgeneral Stephen Townsend SDG’nin Rakka operasyonunun uzun ve zor olacağını söyledi. Operasyonun DEAŞ’in halifelik iddiasına ağır bir darbe indireceğini söyleyen Townsend, “DEAŞ’in Irak ve Suriye’deki ikiz başkentleri Musul ve Rakka’yı kaybetmesinin ardından yeni militan devşirmesi zor olacak” dedi.

3 KOLDAN RAKKA’YA

SDG Sözcüsü Talal Silo, Rakka’nın kuzeyindeki Hezime beldesinde dün düzenlenen basın toplantısında, pazartesi günü koalisyon güçlerinin desteğinde Rakka’yı terör örgütü DEAŞ’tan almak için “Büyük Savaş”ı başlattıklarını açıkladı. SDG güçleri, kentin kuzey, doğu ve batı cephelerinden şehre doğru ilerlemeye çalışıyor. Sözcü Silo, “Mücadele çok şiddetli olacak çünkü DAEŞ, sözde başkentlerini savunmak için ölmeyi göze alacak. Operasyonlarda koalisyonun büyük rolü var. Savaş uçaklarının yanı sıra, koalisyon güçleri SDG ile yan yana çalışacak” dedi.

Hürriyet