PKK saldırıları artınca İran düğmeye bastı !

PKK saldırıları artınca İran düğmeye bastı !

Terör örgütü PKK'nın İran plakalı TIR'lara saldırması üzerine Tahran yönetimi, yeni güzergah arayışına girdi.

Terör örgütü PKK'nın doğuda yeniden İran plakalı tırlara saldırı düzenlenmesi üzerine Tahran yönetimi, Türkiye'ye alternatif transit geçiş yollarını araştırdığını belirtti.

İran Karayolları Transit ve Sınır Geçişleri Genel Müdürü Muhammed Cevad Atrçiyan, İran kamyonlarının güvenliğini tam sağlama konusunda Türkiye'nin yetersiz kaldığını öne sürerek Türkiye'nin olmadığı alternatif transit geçiş seçeneklerini incelemeye aldıklarını kaydetti.

Alternatiflerden birinin İran, Gürcistan ve Bulgaristan arasında yapılacak üçlü toplantıyla masaya yatırılacağını söyleyen Atrçiyan, İran'ı Avrupa'ya bağlayacak yeni koridorun Karadeniz üzerinden sağlanabileceğini ifade etti.

Atrçiyan, " İran, Karadeniz üzerinden Avrupa'ya uygun bir transit yolu açabilir" diye konuştu.

Diğer güzergâhlar uzun ancak güvenli

Türkiye'yi devre dışı bırakarak İran'ı Avrupa'ya bağlayacak diğer alternatifin Azerbaycan, Beyaz Rusya, Polonya ve Almanya güzergâhı olduğunu ifade eden İranlı yetkili, " Bu güzergâh Türkiye güzergâhından daha uzun ancak kamyoncuların can güvenliği sağlanmış olacak" dedi.

Geçmiş aylarda İran araçlarının defalarca Türkiye'de saldırıya uğradığını hatırlatan Atrçiyan, "Bir kaç aylık aradan sonra saldırlar tekrar başlamış durumda. Türkiye hükümeti bu konudan doğrudan sorumludur ve saldırıların engellenmesi için ciddi önlem almalıdır. Türkiye ya topraklarında güvenliği sağlamalı yahut güvenlik güçleriyle İran kamyonlarına eşlik etmeli" diye konuştu.

İranlı yetkili saldırıya uğrayan İran kamyonlarına tazminat ödenmesi konusunda yaptıkları girişimlere karşılık Türkiye'den bugüne kadar ikna edici yanıt alamadıklarını iddia etti.

16 Haziran'da Van'ın Çaldıran ilçesinde yol kesen teröristler, durdurdukları biri İran plakalı 5 TIR'ı ateşe vermişti.

DHA