Putin ABD'ye ateş püskürdü !

Putin ABD'ye ateş püskürdü !
Güncelleme:

Rusya lideri Putin, ABD'nin füze sistemini aktif hale getirmesini böyle eleştirdi.

ABD'nin Romanya'da aktif hale getirdiği füze sistemini hedef alan Rusya lideri, Washington'ın hamlesini yeni bir silahlanma yarışı başlatmaya yönelik yeni bir adım olarak tanımladı. Putin'e göre, füze kalkanı nükleer kuvvetler anlaşmasını açık şekilde ihlal ediyor.

Romanya'nın Deveselu kentinde dün akşam aktif hale gelen füze kalkanı sistemi, ABD veRusya'yı karşı karşıya getirdi.

Sistemin savunma stratejisiyle ilgisi olmadığını savunan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Bu, Washington'ın Avrupa'daki nükleer potansiyeliyle ilgili bir mesele" dedi. Füze kalkanının kısa ve orta menzilli füzeler için kullanabileceğini belirten Putin, "Bu nedenle bu sistem, Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'nın bariz bir ihlali" ifadelerini kullandı.

Putin'e göre Moskova'nın endişelerini dikkate almayan Washington, Romanya'ya füze kalkanı yerleştirdi. ABD'ye teklif ettikleri işbirliğinin yanıtsız kaldığını aktaran Rusya lideri, "İran'dan gelebilecek nükleer tehdit şu anda nerede? Böyle bir tehdit yok. Nitekim ABD'nin kendi İran'la nükleer anlaşma imzaladı. Ancak bu tehdidin ortadan kalkmasına rağmen füze kalkanı çalışmaları devam etti" diye konuştu.

Rusya lideri Putin, Washington'ın hamlesini 'uluslararası gerilimi tırmandırmaya ve yeni bir silahlanma yarışı başlatmaya yönelik yeni bir adım' olarak tanımladı. Putin, silahlanma ve savunma planlarında bazı değişiklikler yapabileceklerinin sinyalini verdi.

Romanya'nın güneyindeki Deveselu'da aktif hale getiren füze kalkanı, 'Aegis' sistemine sahip. ABD, sistemin özellikle Orta Doğu'dan gelebilecek kısa ve uzun menzilli füze saldırılarına karşıNATO'yu koruma amacında olduğunu savunuyor. Aegis füze savunma sisteminde SM-2 füzesavar bataryası da bulunuyor.

ABD'nin 2013 yılından bu yana radar sistemine ve SM-2 füze savarlarına 800 milyon dolarharcadığı düşünülüyor.