Putin'in en yakınından şok açıklama

Putin'in en yakınından şok açıklama
Güncelleme:

Rusya'nın petrol yöneticilerinden Sechin, OPEC'in söz sahibi olma gücünün yitirdiğini açıkladı.

Rusya'nın en üst düzey petrol yöneticisi Igor Sechin, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) içindeki farklılıkların kurumu öldürdüğünü ve piyasaları etkileme gücünün artık kalmadığını söyledi.

Petrol fiyatlarındaki sert düşüşten kötü etkilenen Rusya, OPEC üyeleri Suudi Arabistanve İran'ın arasındaki gerilimin petrol üretimini dondurmaya dair anlaşmayı engelleyene kadar son aylarda OPEC ile işbirliği konusunu değerlendiriyordu. Putin'in en yakın müttefiklerinden birisi olarak değerlendirilen Sechin, Kremlin'in bu konuyu kabul etmesinden sonra bile OPEC ile anlaşmaya sürekli olarak karşı çıkan tek Rus yetkiliydi.

OPEC ile görüşmelere dair karamsar beklentilerin geçmesinin ardından kendisini aklanmış hisseden Sechin, Rusya'nın ileri bir dönemde benzer sıkıntı yaşamaması için yardımcı olmak istiyor. Sechin haftasonu yaptığı fakat bugüne kadar ambargolu açıklamalarında, "Şu aşamada bazı objektif faktörler herhangi bir kartelin piyasaya arzularını kabul ettirmesini engelliyor... OPEC ise birleşik bir kurum olarak varlığını kaybetti" dedi.

Sechin, "Şirket (Rosneft) şu anki şartlar altında OPEC'in katılımıyla bir ortak anlaşmaya ulaşılmasından başından beri şüpheleniyordu" dedi. "Hatırlatırım, bizim pozisyonumuzu bilmek isteyenlere biz yalnızca bir soruyla cevap verdik: 'Kiminle ve nasıl anlaşalım?'" diyen Sechin, "Olayların gelişimi açıkça bizim haklı olduğumuzu gösterdi" dedi.

Sechin'in, OPEC çağının sonlandığına yönelik açıklamaları, Suudi Arabistan'ın yeni göreve gelen Enerji Bakanı Khaled al-Falih'in açıklamalarıyla örtüşüyor. Cumartesi günü görevi Ali al-Naimi'den devralan Falih, geçtiğimiz yıl boyunca petrol piyasalarının düşük fiyatlar üzerinden yeniden bir dengeye oturtulması gerektiği ve Suudilerin beklemek için yeterli kaynaklara sahip olduklarına dair görüşlerini açık bir biçimde belirtmişti. Suudi Arabistan'ın petrol politikalarından sorumlu Veliaht Prens Vekili Muhammed bin Salman da dünyanın artık petrol fiyatlarında OPEC'ten çok arz-talep dengesinin etkili olacağı bir noktaya doğru ilerlediğini söyledi.

Sechin de Rusya'ya fiyatların piyasa dengesi dışında başka bir şey tarafından belirlenebileceğine dair bir umuda kapılmaması çağrısını yapıyor. Sechin e-mailüzerinden yaptığı açıklamada, "Şu anda piyasaları etkileyen en önemli faktörler finans,teknoloji ve düzenlemeler. Bunu küresel pazarlarda etkili bir araç haline gelen kaya gazında görebiliriz" dedi.