"Peşmerge güçleri Araplara ait evleri yıkıyor"

"Peşmerge güçleri Araplara ait evleri yıkıyor"
Güncelleme:

ABD merkezli insan hakları izleme örgütü Human Rights Watch , Peşmerge güçlerinin Kerkük ve Ninova'da Araplara ait evleri sistematik bir şekilde yıktığını öne sürdü.

Peşmerge güçleri yaklaşık iki yıldır Irak'ın kuzeyinde terör örgütü DAEŞ'e karşı savaşıyor. İddiaya göre Peşmergeler, Kerkük'te ve Ninova vilayetinde ele geçirdikleri köylerde Arapların yaşadığı evleri kasten ve sistematik olarak yıkıyor.

İddia, ABD merkezli insan hakları izleme örgütü Human Rights Watch'a ait.Örgüt, Kerkük ve Ninova'ya bağlı 21 köy ve kasabayı ziyaret etti, 120 görgü tanığıyla konuştu, 62 köyün uydu haritalarını inceledi ve Eylül 2014 ile Mayıs 2016 tarihleri arasını kapsayan bir rapor hazırladı.

Raporda Arapların evlerinin yıkılmasının büyük ölçüde sistematik olduğu, bazı vakalarda köyün tamamını kapsadığı bilgileri yer aldı.Ayrıca, yıkıma ilişkin süreklilik arzeden durumun ise genellikle Peşmerge’nin ya da Kürt güvenlik güçlerinin, köyü ya da söz konusu bölgeyi kontrol altına aldıktan sonra meydana geldiği belirtildi.

Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi ise iddiaları reddetti. Bölgesel yönetimin sözcüsü Dindar Zebari, evlerin DAEŞ militanlarının kaçarken tuzakladığı patlayıcılar nedeniyle yıkıldığını iddia etti.Söz konusu köy ve kasabalar, Bağdat yönetimine bağlı ancak fiilen Kürtlerin kontrolünde.Kürt Özerk Yönetimi bu tartışmalı yerler üzerinde hak iddia ediyor.Yıkımların özellikle buralarda yoğunlaşması dikkat çekiyor.