Rumlar'dan ilginç yorumlar: KKTC Türkiye'nin şehri olacak

Rumlar'dan ilginç yorumlar: KKTC Türkiye'nin şehri olacak
Güncelleme:

Kıbrıs'ta Rum Yönetimi Sözcüsü, Kıbrıs sorunu çözülmezse KKTC'nin tanınmayacağını ve Türkiye'nin bir ili haline geleceğini iddia etti.

Rum basını, Hristodulidis'in Lions kulübü tarafından hafta içerisinde düzenlenen "Kıbrıs Sorunu Kritik Kavşakta" konulu konferansta yaptığı konuşmaya geniş yer verdi. Rum iç cephesinde bir süredir devam eden sözde Kıbrıs Cumhuriyeti'nin federasyona dönüşüp dönüşmeyeceği tartışmasından hayal kırıklığı belirten Hristodulidis, Dönüşüm, "Yönetim" başlığına tabidir. Bir yandan başlığın müzakeresi erozyona uğratılırken öte yandan dönüşümün Kıbrıs sorununun en önemli yönü olduğu söylenemez vurgusu yaptı.

Hristodulidis nerelerde uzlaşıldığını, farkların bunu yanı sıra var olan özlü anlaşmazlıkların ne kadar daraltıldığını ve prosedürün nasıl ilerlediğini görmek için bütün başlıkların görüşülmesi ve toplu değerlendirme yapılması gerektiğini belirtti.

"EKONOMİK YÖN SADECE MÜLKİYETLE ALAKALI DEĞİL"

Anastasiadis'in 2004'teki olguları dikkate alarak müzakerelere ekonomik yön ve gerçek olguların ortaya konulması konularını da eklediğine dikkat çeken Hristodulidis, ekonomik yönün sadece mülkiyetle alakalı olmadığını, çözümün sürdürülebilirliğinin büyük ölçüde ekonomik yönüne bağlı olacağını, bu nedenle bu konuyu son ana bırakmak istemediklerini anlattı.

Hristodulidis Kıbrıs sorunu çözülmezse KKTC'nin tanınmayacağını, siyasi açıdan yükseltilmeyeceğini iddia ederek, KKTC'nin Kıbrıslı Türklerin kimliğine yapacağı bütün etkilerle birlikte- Türkiye'nin ili haline geleceğini savundu.

Uluslararası düzeyde devletlerin sadece kar-zarar dengesine göre hareket ettiğini, Türkiye'nin Kıbrıs sorununu ancak, menfaati olduğunu hissederse çözeceğini öne süren Rum sözcü, Türkiye'nin enerji diyaloğuna katılmak istiyorsa Kıbrıs sorununu çözmesi gerektiğini, bu görüşe İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun da katıldığını sözlerine ekledi.