Rusya 15 maddelik barış planı iddiasına ilk yanıt

Rusya 15 maddelik barış planı iddiasına ilk yanıt
Güncelleme:

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde 22. güne girilirken, İngiliz basınının "15 maddelik barış plan" iddiasına Rusya'dan yanıt geldi.

İngiltere'nin önde gelen yayın organı  Financial Times, Rusya- Ukrayna müzakerelerinde anlaşma taslağı olduğu iddia edilen 15 maddelik metni paylaştı.

Financial Times'a konuşan ve görüşmeler hakkında bilgi verilen 5 kişiye göre; Ukrayna ve Rusya, ateşkes, Kiev'in tarafsızlığını ilan etmesi ve silahlı kuvvetlerine ilişkin sınırlamaları kabul etmesi halinde Rusya'nın geri çekilmesini içeren geçici barış planında önemli ilerleme kaydetti. Financial Times'ın paylaştığı taslağa Kremlin'den yanıt geldi. Kremlin'den yapılan açıklamada "İçinde doğru noktalar var ama tamamı doğru değil" ifadeleri kullanıldı.

Zelenski'nin kıdemli danışmanlarından Mykhailo Podolyak, Financial Times'a verdiği demeçte ise, taslağın, Rus birliklerinin işgalin 24 Şubat'ta başlamasından bu yana ele geçirilen tüm Ukrayna topraklarından ayrılmasını içerdiğini ve bunun Karadeniz bölgesindeki yerler ile Kiev'in doğusu ve kuzeyini de kapsadığını iddia etti. Görüşmeler hakkında bilgi verilen bir Rus kaynak, önerilen anlaşmanın, eğer kabul edilirse, her iki tarafa da savaşta zafer ilan etmek için güvenilir bir yol sağlayabileceğini söyledi.

 15 maddelik barış planı

Gazeteye konuşan iki kişi, Ukraynalı ve Rus müzakereciler önerilen anlaşmayı ilk kez Pazartesi günü tam olarak görüştü. 15 maddelik taslağın, Kiev'in NATO'ya katılma hedeflerinden vazgeçmesi ve ABD, İngiltere ve Türkiye gibi müttefiklerin koruması karşılığında yabancı askeri üslere veya silahlara ev sahipliği yapmamaya söz vermesini içerdiğini iddia etti. Bununla birlikte, Ukrayna güvenliğine yönelik batı garantileri ve bunların Moskova tarafından kabul edilebilirliği ile 2014 yılında Rusya tarafından ele geçirilen ülke topraklarının statüsü gibi konular anlaşmanın önünde büyük bir engel teşkil edebileceği iddia edildi.