ABD'den Rusya'ya büyük şok !

ABD'den Rusya'ya büyük şok !
Güncelleme:

ABD, Rusya'ya uyguladığı yaptırımları genişletme karar aldı. Putin'e yakın isimler kara listeye eklendi.

ABD, dev firmaları ve Putin'e yakın isimleri de kara listeye ekledi. Rusya kızgın.. Kremlin Basın Sözcüsü Peskov "Bu, mantığa aykırı olarak Rusya'ya karşı yürütülen düşmanca çizginin devamıdır" dedi.

ABD yönetimi, Ukrayna'nın güvenliğini ve istikrarını bozma ya da  Rusya'ya yönelik mevcut yaptırımları delme girişimleri nedeniyle toplam 34 kişi  ve kuruluşu "kara listeye" ekledi, yaptırım kararı aldı. 
 
Açıklamaya göre, bu kişi ve kuruluşlardan 14'ü mevcut yaptırımları  delmeye yönelik ciddi girişimlerde bulunmaktan ya da halihazırda yaptırım  uygulanan kuruluşlar tarafından yönetilmekten, 6'sı Ukrayna'nın güvenliğini veya  istikrarını bozmaya çalışmaktan, 12'si Ukrayna'nın Kırım bölgesinde faaliyet  göstermekten ve eski Ukrayna hükümeti yetkilisi olan iki kişi ise kamu  varlıklarını zimmete geçirme suçuna ortaklık etmekten kara listeye alındı. 
 
PUTİN'İN DOSTLARI
 
Listeye yeni eklenen kişi ve kuruluşların önemli bir kısmının, yaptırımları delmeye çalışmakla suçlanan ve 'Putin'e yakınlığıyla bilinen ünlü Rus iş adamları Gennaddy  Timchenko, Arkady Rotenberg ve Boris Rotenberg ile ilişki olmaları göze çarptı.  ABD hükümeti, Rusya yönetimine "yakın çevreler" olarak tanımladığı bu isimlere,  üst düzey Rus yetkililerine mali destek sağladıkları veya onlar adına hareket  ettikleri gerekçesiyle Mart 2014'de yaptırım uygulamaya başlamıştı. 
 
Açıklamada, Sven Olsson, Avia Group Terminal LLC, Transservice LLC,  Lerma Trading, LTS Holding, Maples SA, Fentex Properties Ltd ve White Seal  Holding'e Rusya'nın büyük finans ve enerji şirketlerinin sahibi Timchenko,  Volgogradneftemash, Moskovskiy Oblatstnoy Bank ve Investment Republic Bank ise  Rotenberg kardeşler adına çalışmaktan ötürü yaptırım uygulanacağı ifade edildi. Ayrıca, Eduard Loffe, Vakhtang Karamyan ve Tatiana Chernykh isimli  kişiler, Rusya'nın en büyük silah üreticilerinden Kalashnikov Concern ve Izhevsky  Mekhanichesky Zavod JSC'nin adına çalıştıkları için yaptırıma tabi tutulacağı  bildirildi. 
 
Açıklamada yer alan söz konusu şirketlerin isimleri şöyle: 
 
Joint Stock Company Genbank, Krasnodar Regional Investment Bank,  Commercial Bank Verkhnevolzhsky, Sevastopolsky Morskoy Bank, State Enterprise  Universal-Avia, Crimean Enterprise Azov Distillery Plant, State Concern National  Production Agricultural Association Massandra, State Enterprise Factory of  Sparkling Wine Novy Svet, State Enterprise Magarach of the National Institute of  Wine, Resort Nizhnyaya Oreanda, Technopromexport, Yalta Film Studio. 
 
DEV FİRMALAR VAR
 
OFAC, aynı zamanda, yüzde 50'si veya daha fazlası yaptırım listesinde  olan VTB Bank, Sberbank ve Rostec gibi Rus kuruluşlarına ait olan bir dizi  kuruluşu da kara listeye alırken, yaptırımlar çerçevesinde, bu şahıs ve  kuruluşların ABD'deki tüm mal varlıkları donduruldu ve Amerikalılarla ticari  ilişkiler kurmaları yasaklandı. 
 
OFAC'ın Direktör Vekili John Smith yaptığı yazılı açıklamada,  Rusya'nın Minsk Anlaşması'nca belirlenen sorumlukluklarına uyması ve Ukrayna'daki  çatışmayı barışçıl bir sonuca ulaştırması gerektiğini belirtirken, "Uluslararası  ortaklarımızın yaptırımlarını daha yakından takip edip, mevcut yaptırımlardan  kaçma girişimlerini önleyerek, ABD'nin Rusya'ya Ukrayna'nın egemenliği ve toprak  bütünlüğüne saygı göstermesi için uyguladığı kararlı baskıyı birkez daha ortaya  koyuyoruz" ifadelerini kullandı. 
 
KREMLİN: DÜŞMANCA...
 
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ABD'nin yaptırım listesini genişletme kararını mantıksız ve düşmanca bulduklarını söyledi. Peskov, "Bu karar, Rusya'ya yönelik mantığa aykırı ve düşmanca politikanın devamıdır. Bu karar, ikili ilişkilere yıkıcı etkiye sahip politikanın devamıdır" dedi. 
 
ABD'nin yaptırım listesini genişletme kararına yanıt olarak bazı tedbirlerin alınacağını belirten Peskov, "Elbette önce tüm bu kararlar analiz edilecek, ardından da olası karşı tedbirlerle ilgili teklifler değerlendirilecek" diye konuştu. Bu tür konularda karşılıklılık ilkesinin işlediğini ifade eden Kremlin Sözcüsü, misilleme tedbirlerin ne zaman hazır olacağını bilmediğini söyleyerek ilgili tartışmalara Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de katılacağını kaydetti. Peskov, "Aklıselime, işbirliği ihtiyacına, işbirliğini artırma ihtiyacına rağmen Washington'un zamanın ihtiyaçları ile tezat oluşturan politikayı seçmesiyle ilgili olarak sadece üzüntü dile getirilebilir" ifadelerini kullandı. 
 
YAPTIRIM SAVAŞLARI
 
"Yaptırım savaşları" son dönemde iyice hız kazanırken Rusya bir yandan 3,5 milyar doları bulan borcunu ödemeyen Ukrayna'ya karşı, diğer yandan Türkiye'ye karşı yaptırımlar uyguluyor.Moskova yeni ekonomik yaptırımların da hazırlığını yapıyordu.