Beşar Esad, Rusya'da Putin'le görüştü

Beşar Esad, Rusya'da Putin'le görüştü
Güncelleme:

Rusya'da üçlü zirve öncesi Rusya lideri Putin, Suriye Devlet Başkanı Esad ile görüştü.

Rusya'nın Soçi kentinde yarın Suriye'nin geleceğiyle ilgili üçlü bir zirve yapılacak. Üçlü zirveye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani katılacak.

Üçlü zirve öncesi Rusya'nın Karadeniz'deki kenti Soçi'de sürpriz bir görüşme daha yaşandı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin dün Soçi’de Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'la görüştü. 

Kremlin'den yapılan açıklamaya göre, Putin ve Esad bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede Putin, Esad'ı teröristlere karşı verdiği mücadeleden dolayı tebrik etti. Esad'ın Rusya ziyaretinin toplamda 4 saat sürdüğü ifade edildi. 

Esad da "Rusya siyasi uzlaşının teşvikini mümkün kıldı" ifadelerini kullandı.

Putin görüşmede, "Suriye ulusu çok ciddi bir deneyim yaşadı, yine de teröristlerin kaçınılmaz ve mutlak yenilgisine doğru yaklaşıyor" ifadesini kullandı. 

Beşar Esad, Rusya'da Putin'le görüştü - Resim : 1

"MASAYA OTURMAYA HAZIRIZ"

Türkiye, Rusya ve İran'ın katılımıyla yarın Soçi'de düzenlenecek toplantıda taraflar Suriye'deki gelişmeleri ve bölgedeki son durumu ele alacak.

Esad en son 2 yıl önce Moskova'yı ziyaret ederek Putin ile görüşme gerçekleştirmişti. Beşar Esad görüşmede, siyasi çözüm arayan taraflarla masaya oturmaya hazır olduğunu belirtti. 

Kremlin'den yapılan açıklamaya göre Putin ve Esad arasında gerçekleşen diyaloglar şöyle;

Putin: Sizi Soçi’de en içten dileklerimle karşılamama izin verin. Başta Suriye’de terörle mücadelede elde edilen başarılar nedeniyle sizi tebrik etmek istiyorum, Suriye halkı çok zor zamanlardan geçti ve adım adım teröristlerin kaçınılmaz yok oluşuna doğru ilerliyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı, yarından sonra burada Türkiye Cumhurbaşkanı ve İran Cumhurbaşkanı ile bir görüşmem olacak. Sizinle de bir görüşme yapmak üzere anlaştık. En önemli konu tabii ki Suriye’de uzun vadeli barış sürecine geçmektir. Belirttiğim partnerler dışında, Irak, Amerika, Mısır, Suudi Arabistan ve Ürdün gibi ülkelerle aktif bir şekilde çalışıyoruz. Bu partnerlerle sürekli temas içerisindeyiz.

Sizinle siyasi sürecin oluşturulma prensiplerini görüşmek isterim. Bugünkü durumun değerlendirmesini ve perspektiflerini sizden duymayı isterim. Bu süre içerisinde BM’nin aktif katılımını bekliyoruz.

Esad: Çok teşekkür ederim. İki sene sonra sizinle tekrar bir araya gelmekten dolayı mutluluk duyuyorum. Bu süre zarfında hem savaş alanında, hem de siyasi planda ciddi başarılara imza attık. Suriye’nin bir çok bölgesi teröristlerden temizlendi ve bu bölgelere daha önce evlerini terk etmek zorunda kalan Suriyeliler geri döndüler. Bu operasyonun Suriye’de siyasi süreci ilerlettiğini söylemek zorundayım. Başlatılan bu sürecin ilerlemesini Rusya sağladı. Rusya’nın devletimizin egemenliği ve bağımsızlığını koruma tavrı Astana başta olmak üzere çeşitli alanlarda öne sürüldü. Ve bugün gerçekleşecek kongre ve zirveyi görüşmek için mükemmel bir imkana sahibiz.

Her şeyden önce, bu imkanı kullanarak size Suriye halkının teşekkürlerini sunmak istiyorum. Ayrıca bu teşekkürler Rusya Savunma bakanlığı başta olmak üzere Rusya’nın bir çok birimine aittir. Ayrıca bizim için dost halk olan Rus halkına çok teşekkür ederim. “

Putin: Astana sürecinden bahsettiniz. Ben de bu alanı çok olumlu değerlendiriyorum. Astana süreci sayesinde çatışmasızlık alanlarını kurmayı, muhalif birliklerle ilk kez derin diyalog kurmayı başardık.”

Esad: Bu aşamada, özellikle teröristler karşısında ciddi zafer kazanmamızın ardından siyasi sürecin ilerletilmesini istiyorum. Hem Suriye’de hem de siyasi alanlarda oluşan durumun bizim ilerlememizi sağlayacağını düşünüyorum. Rusya’nın Suriye’nin siyasi sürecine dış etkenlerin etki etmemesi konusunda destek vermesini ümit ediyoruz.  Biz geçmişe bakmak istemiyoruz. Siyasi barış sürecinde isteyen herkesle diyalog kurmaya hazırım.

Putin: Askeri operasyonun sona erdiğini söylediniz. Terörizm sorunu küresel karakterdedir. Tabii ki terörizmi tamamen yenmek için uzun bir yol var. Fakat Suriye’de terörle mücadelede ortak çalışmalarımıza gelince, askeri operasyon gerçekten sona eriyor. Artık en önemlisi siyasi sürece geçmektir.

Esad: Rusya silahlı kuvvetlerinin rolüne dikkat çekmek istiyorum. 2 sene önce Vladimir Putin ile görüştüğüm zaman askeri operasyonlar yeni başlıyordu. Bu iki yıl içerisinde sizin sayenizde ciddi başarılara imza attık. Hiç kimse bu başarıları görmezden gelemez. Şimdi tüm Suriye halkının adına sizlere yaptıklarınızdan dolayı teşekkürlerimi sunuyorum. Biz bunu unutmayacağız.

GENELKURMAY BAŞKANI AKAR SOÇİ'DE 

Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar da Rusya'nın Soçi kentinde bir ziyaret gerçekleştiriyor.

Genelkurmay Başkanı Akar'ın üçlü zirve öncesi Rusya Genelkurmay Başkanı Sergey Şoygu ve İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakıri ile görüşmesi bekleniyor.

SOÇİ'DE SURİYE MESELESİ GÖRÜŞÜLECEK

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin'in davetlisi olarak yarın Soçi'ye bir ziyaret gerçekleştirecek.

Ziyaret sırasında, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin katılımlarıyla Soçi'de "Suriye" konulu üçlü zirve yapılacak.

Zirvede, Astana toplantıları sonucunda Suriye'de şiddetin azaltılması yönünde sağlanan ilerlemeler ve tesis edilen gerilimi azaltma bölgelerindeki faaliyetler, Suriye'deki terör unsurlarıyla mücadele hususlarıdeğerlendirilecek. 

Zirvede, insani yardımların ulaştırılması ve Suriye'de siyasi çözüm yönünde 2254 sayılı BM Güvenlik Konseyi Kararı çerçevesindeki Cenevre sürecine üç garantör ülke tarafından yapılabilecek katkılar da ele alınacak.

Seçiniz...