Lavrov BM'den gelen tepkilere yanıt verdi

Lavrov BM'den gelen tepkilere yanıt verdi
Güncelleme:

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, İran'dan uçak kaldırılmasına tepki gösteren BMGK'ye yanıt verdi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rus uçaklarının  Suriye'deki hedefleri vurmak için İran'ın hava üssünü kullanmasının Birleşmiş  Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararları ile çatışmadığını söyledi.

Lavrov, Rusya'da resmi temaslarda bulunan Yeni Zellanda Dışişleri  Bakanı Murray McCully görüşmesinin ardından düzenlendiği basın toplantısında,  Suriye'deki hedefleri vurmak amacıyla İran'ın Hamedan Hava Üssü'nü kullandıkları  için ABD'den gelen eleştirilere yanıt verdi

İran'dan üs yalanlaması

Rus Bakan, "BMGK kararlarını ihlal eden bir durum yok. İran'a uçak  satılmadı veya verilmedi. Bu savaş uçakları İran'ın da onayı ile Suriye'deki  operasyonlara katılıyor." dedi.

Suriye krizinin çözümü için Rusya ile ABD arasında koordinasyon  sağlanmasının önemine işaret eden Lavrov, ilgili kurumların bu konuda çalıştığını  belirtti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, Rusya'nın İran hava üssünü  kullanmasının, BMGK'nın 2231 nolu İran'ın topraklarının ve hava sahasının savaş  uçakları tarafından kullanılmasının yasaklandığı maddeyle çatıştığını  açıklamıştı. Toner, bu durumun İran'a destek, satış ve savaş uçağı transferini  yasaklayan kararın ihlali anlamına geldiğini ifade etmişti.

AA