"2 kat daha pahalı alacaklar"

"2 kat daha pahalı alacaklar"
Güncelleme:

Rusya'nın Türkiye'ye uyguladığı ambargo nedeniyle Rusya narenciyeyi 2 kat pahalı alacağı açıklandı.

Türkiye'ye karşı ekonomik yaptırım  kararı alan Rusya'nın, Türkiye'den narenciye ürünleri ithal etmemesi halinde bu ürünleri Amerika kıtasındaki bazı ülkelerden yaklaşık 2 katı maliyetle  alabileceği bildirildi.

Türkiye'de yılda yaklaşık 3,5 milyon ton üretimi yapılan narenciyenin  yüzde 70'i Çukurova'dan karşılanıyor. Türk hava sahasını ihlal eden Rus uçağının  düşürülmesinin ardından Rusya'nın Türkiye'ye yönelik açıkladığı ekonomik  yaptırımlar, üreticileri alternatif pazar arayışlarına yöneltti. 
 
Rusya'nın 1 Ocak'tan itibaren geçerli olmak üzere Türk ürünlerine  karşı kapılarını kapatacağını açıklamasının ardından ihracatçılar soğuk hava  depolarında bekletilen narenciyeleri, Ortadoğu, Avrupa ve Balkan ülkelerine göndermeye başladı.

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, AA muhabirine yaptığı  açıklamada, limon ve az miktarda greyfurt dışında, narenciyeye ambargo  getirilmesinin özellikle mandalina ve portakal üreticilerini zora soktuğunu söyledi.

Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin bir an önce normale dönmesini  istediklerini anlatan Doğan, şunları kaydetti:

"Türkiye olarak Rusya'ya narenciye ihracatımız yılda 500 milyon dolar civarında. Narenciye ihracatımızın yaklaşık yüzde 70'ini bu ülkeye  gerçekleştiriyoruz. Şu süreçte çiftçilerimiz ve tüccarlarımız, narenciye  ürünlerinin ellerinde kalmaması için ihracat yapabilecekleri alternatif ülke  arayışında. Rusya'dan sonra en büyük pazarımız Irak ama ürünlerin tamamını buraya  da satamayız. Özellikle Ortadoğu ülkeleri başta olmak üzere, Ukrayna, Balkan  ülkeleri ve Avrupa pazarına girebiliriz. Rusya'nın bu yaptırımı karşısında farklı  pazarlara yönelmemiz lazım. Zaten hükümetimiz de geçiş sürecinde ihracatçının  yanında olduğunu açıkladı. Hükümetimizin desteğini alarak alternatif pazarlara  yöneleceğiz."

Rusya, narenciyeyi 2 kat pahalı alacak

Doğan, sürecin Rusya açısında da sıkıntılı olduğunu belirterek, "Bu  aşamada sadece bizim üreticimiz sıkıntı çekmiyor, Rusya da çok zor günler  geçirecek. Narenciyeyi, Arjantin ve Brezilya gibi Amerika kıtasındaki uzak  ülkelerden veya Çin'den alabilirler ama bu onlara yaklaşık 2 kat daha pahalıya  mal olur. Bu gergin ortamın bir an önce sonlanması hem Türkiye hem de Rusya için  çok iyi olacak" diye konuştu.

İhracatçıların alternatif pazar arayışı

Kentte narenciye üreticiliği ve ihracatçılığı yapan Ahmet Şahin, Rusya  ile yaşanan gerilimin ardından buraya gönderdikleri ürünlerin geri çevrildiğini  ifade etti. 
 
Yeni pazarlar bulunması konusunda yetkililerden yardım beklediklerini  anlatan Şahin, "Şimdilik elimizdeki ürünlerin bir kısmını ihraç edebileceğimiz  bazı ülkeler bulduk. Bulgaristan ve Irak'a az miktarda narenciye yolladık" dedi. 
 
İhracatçı İsmail Kaya da ürünlerini Ortadoğu ve Avrupa ülkelerine  gönderebilmeleri halinde bu sıkıntıyı aşabileceklerini dile getirdi.