Rusya Türkiye'den ne istiyor ?

Rusya Türkiye'den ne istiyor ?
Güncelleme:

Rusya, Türkiye ile yaşanan kriz sonrası Türkiye'den bu adımları bekliyor.

Rusya, uçağın düşürülmesi ile ilgili zararın karşılanması için Türkiye'den tazminat ve özür bekliyor. Ancak buna yanaşmayan Türkiye için 'İsrail örneği' ön plana çıkıyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e gönderdiği "Münasebetlerimizin hak ettiği seviyeye yükseltilmesi temennisiyle" mesajına, dün Kremlin'den yanıt geldi. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, "Türkiye'yle iyi ilişkiler ve normalleşme istiyoruz. Karşılıklı avantajlı ve güzel işbirliği yaptığımız döneme dönmeyi istiyoruz. Ama aynı zamanda, Başkan Putin'in de söylediği gibi, Ankara gerekli adımları atmadıkça ilişkilerin normalleşmesi Rusya nezdinde mümkün olamaz" dedi.

Rusya'nın Türkiye'den atmasını beklediği adımlar ve Türkiye'nin bunlara karşı tavrı şöyle:

ÖZÜR İÇİN İSRAİL ÖRNEĞİ

Putin, Türkiye'nin Rus SU-24 uçağını düşürmesinin ardından, "Türkiye bizi sırtımızdan bıçakladı" diyerek ilişkilerin düzelmesi için özrü şart koşmuştu. Özür konusuna olumsuz bakan Türkiye, sınır ihlali yapan uçağın Rus uçağı olduğunun bilinmediğini ve sınır ihlaline karşı meşru bir cevap olduğunu belirtiyor. Bu nedenlerle özür dilenmeyeceğini söylüyor. Ancak diplomatik kaynaklar İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Mavi Marmara krizinde ABD BaşkanıBarack Obama arabulucuya özür dilemesinin örnek teşkil edebileceğini belirtiyor. Ne var ki Türkiye ile Rusya krizinde arabuluculuk yapmasına izin verilen bir ülke yok.

TAZMİNAT

Rusya, uçağın düşürülmesi ile ilgili zararın karşılanması için Türkiye'den tazminat beklediğini de açıklamıştı. Türkiye, "tazminat ödemek suçu kabul etmek" olarak değerlendirileceğinden, bu konuya da mesafeli yaklaşıyor.

SUÇLUNUN YARGILANMASI

Düşürülen Rus savaş uçağının Suriye topraklarına paraşütle atlayan pilotunu vurduğu iddia edilen Alparslan Çelik'in yargılanması da istenmişti. Çelik'in İzmir'de tutuklanması Rusya tarafında olumlu olarak karşılanmıştı. Ancak Çelik, bulundurduğu silahlar nedeniyle yargılanmıştı.