Rusya'dan Esad'a 'Gladyatör' lakaplı füze avcısı

Rusya'dan Esad'a 'Gladyatör' lakaplı füze avcısı
Güncelleme:

Rusya, Esad yönetimini için Suriye’nin başkenti Şam etrafına “Gladyatör” lakaplı füze avcısı Antey-2500 rampaları sevk etti.

Suriye’nin Halep kentinde şiddetlenen çatışmalar ABD ile Rusya arasındaki gerilimi zirveye çıkardı.

Washington’un önceki gün Rusya ile Suriye müzakerelerinden çekilme kararı almasını dün temaslar için Brüksel’de olan ABD Dışişleri bakanı John Kerry’nin, “Suriye rejimi ve Rusya, parçalanmış cesetler, bombalanmış hastaneler ve uzun süredir acı çeken bir coğrafyada travma yaşayan çocuklar üzerinde askeri bir zafer arayışını öteye götürmek için diplomasiyi reddetti” sözleri izledi. Moskova’yı en fazla tedirgin eden senaryo ise ABD’nin Esad rejimine karşı askeri güce başvurma ihtimali.      

Yeni füzeler devrede

Hürriyet'ten Nerdun Hacıoğlu'nun haberine göre, Rusya, Esad yönetimini için Suriye’nin başkenti Şam etrafına “Gladyatör” lakaplı füze avcısı Antey-2500 rampaları sevk etti. ABD’nin Doğu Akdeniz’de devriye gezen savaş gemilerinden Şam’a yönelik seyir füzeli operasyon ihtimalini değerlendiren Rusya, geçen hafta sonu Tartus deniz üssü üzerinden Şam çevresine rejim güçleri kontrolündeki bölgelere gizlice 12 bataryadan oluşan “Antey-2500” havasavunma sistemleri konuşlandırdı. Bu iddiayı önce Batı basını dile getirdi, daha sonra Rus medyası da Moskova’nın bu sistemleri Suriye’de konuşlandırdığını bildirdi.  

Rusya'dan sert mesaj

Rus Dışişleri Bakanlığı’ndan dün yapılan açıklamada, “Amerikan yönetimi, Suriye’de istediği rejim değişikliğini sağlayamayacağını görünce bu adımları attı. Şimdi yine aynı hedeflerine ulaşmak için şeytanla bile anlaşma yapmaya hazır olduğu izlenimi veriyor. Anlaşılan Suriye rejimini devirmek için teröristlerle bile ittifak kurmaya hazır” dendi.

Batı'dan BM'ye yanıt

Batı ülkeleri de Rusya’nın tutumuna karşı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) üzerinden hamle yapma hazırlığında. Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault, “Çok yakında, önümüzdeki günlerde BM Güvenlik Konseyi’ne Halep tasarısı getirilecek. Güvenlik Konseyi’nde yer alan Batılı daimi üyelerin hazırlayacağı bu tasarı Suriye’nin Halep şehrinde silahların hemen susmasının öngörüyor. Bu tasarı oylamaya sunulduğunda Rusya yine veto hakkını kullanırsa, Esad rejiminin arkasında durduğunu ve onun işlediği savaş suçlarına ortak olduğunu tüm dünyaya göstermiş olur. Rusya’nın kullanacağı veto hakkı izolasyon halini daha da derinleştirir” dedi.