Rusya'da kritik üçlü zirve başladı

Rusya'da kritik üçlü zirve başladı
Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İran lideri Ruhani ve Rusya Devlet Başkanı Putin arasındaki üçlü kritik zirve sona erdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani arasında Soçi'de düzenlenen üçlü zirve başladı. Putin görüşmeden hemen önce terör örgütü DEAŞ ile mücadele nedeniyle Türkiye'ye teşekkür etti. Erdoğan, "Burada bugün kritik kararlar alacağımıza düşünüyorum" dedi. Putin'in "Rusya, siyasi çözüm bulunması için yapılacak bu kongreye (Suriye Ulusal Diyalog Kongresi) Suriye’deki istisnasız tüm milliyet ve mezheplerin katılmasından yanadır" açıklaması ise dikkat çekti

Rusya, İran ve Türkiye arasındaki kritik üçlü zirve, 16:40'ta,  Rusya'nın Soçi kentinde başladı.

Erdoğan, zirvede "Bu üçlü zirve Suriye’de akan akanın artık tamamen durması bakımından son derece önemli. Türkiye, Rusya ve İran’ın Suriye meselesinde yakın bir çalışma ortamı tesis etmelerine dünya şahit olmuştur. Astana bunun en güzel örneğidir. Astana süreci sahada olumlu gelişmelerin yaşanmasına sebep oldu. Biz bu zirveye çok güzel bir hazırlık yaptık. Temennim oldur ki bugün buradan çok daha farklı bir şekilde ayrılırız. Burada bugün kritik kararlar alacağımıza düşünüyorum" ifadesini kullandı. 

Cumhurbaşkanı, "Bu üçlü zirve Suriye'de akan kanın artık tamamen durması, yıllardır yaşanan trajedinin son bulması bakımından son derece önemlidir. Türkiye, Rusya ve İran'ın Suriye meselesinde yakın bir çalışma ortamı tesis etmelerinin müspet sonuçlarına dünya şahit olmuştur" dedi. 

PUTİN TÜRKİYE'YE TEŞEKKÜR ETTİ

Putin, zirve öncesinde yaptığı açıklamada, "Türk ve İranlı liderlerin üstlendikleri rol olmasaydı Suriye’de askeri sürecin sonlanması mümkün olmazdı. Suriye'de artık siyasi çözüme yönelik yeni bir aşamaya geçildi"" ifadesini kullanarak iki ülkeye teşekkür etti. 

Putin, Suriye'de barış ve istikrarın sağlanması için Türkiye ve İran'ın rolüne dikkat çekti. Rus lider, "Siyasi çözüm, Cenevre süreciyle tamamlanacak. BM kararına uygun olarak etnik uzlaşı sağlanmalı" dedi. 

"TÜM KATILIMCILAR" VURGUSU

Putin, "Rusya bilindiği üzere Suriye krizi başından beri çıkışın Suriye halkı tarafından bulması gerektiği görüşünü savundu ve savunuyor. Suriye Ulusal Diyalog Kongresi toplama fikri de düşüncenin pratiğe dönüşmesidir. Rusya, siyasi çözüm bulunması için yapılacak bu kongreye Suriye’deki istisnasız tüm milliyet ve mezheplerin katılmasından yanadır" ifadesini kullandı. 

İran Cumhurbaşkanı Ruhani ise Suriye'de siyasi çözüm için zemin hazırlandığını söylerken, "Barış süreci konusunda işbirliğinden memnunum" dedi. 

İLK GÖRÜŞME RUHANİ İLE ERDOĞAN ARASINDA GERÇEKLEŞTİ

3'lü zirve öncesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İran Cumhurbaşkanı Ruhani ilk olarak bugün Soçi’de Sanatoryum Rus’ta ikili bir görüşme düzenledi. Görüşme fotoğraf ve görüntü alındıktan sonra, basına kapalı olarak gerçekleştirildi. 

Sanatoryum Rus'ta basına kapalı gerçekleşen görüşme, 40 dakika sürdü. Görüşmede Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Kalın da hazır bulundu.

Soçi’de Erdoğan-Ruhani görüşmesinin ardından Rusya devlet başkanı Putin’in katılımıyla üçlü zirveye geçildi. 

GÖRÜŞMEDEN ÖNCE İRAN'DAN AÇIKLAMA

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Hasan Kaşkavi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin katılımıyla bugün Soçi kentinde yapılacak Suriye konulu üçlü zirvenin sonuçlarının verimli olmasını beklediklerini söyledi.

Asya Parlamenter Asamblesi'ne (APA) katılmak üzere Türkiye'de bulunan Kaşkavi, Suriye konulu Astana toplantılarının, görüşmelere iyi bir ivme kazandırdığını belirterek, "Beklentimiz, bu oturumun (Soçi Zirvesi) olumlu sonuçlanması yönünde." dedi.

Rusyan'ın Soçi kentinde yapılacak zirvenin, Astana görüşmelerinin devamı olan önemli ve yüksek düzeyde bir liderler zirvesi olduğuna dikkati çeken Kaşkavi, "Liderler, sürecin iyi yönde ilerlemesi için tüm hazırlıklarını yapmış durumdalar." ifadesini kullandı

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Hasan Kaşkavi, komşu ve Müslüman iki ülke olan İran ve Türkiye'nin son dönemde üst düzey görüşme trafiğinde artış yaşandığını kaydederek, "Bölgesel gelişmeler, ülkelerimizi daha yakın ilişkiler içinde olmaya yöneltiyor. İki ülke ayrıca, ticari ilişkiler konusunda uygun bir ortama sahip ve umarım hedeflediğimiz 30 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşırız." şeklinde konuştu.

BAŞBAKAN'DAN AÇIKLAMA

Başbakan Binali Yıldırım, İstanbul'da yaptığı konuşmada, Soçi Zirvesi'yle ilgili "Bir süreden beri ülkemiz, Rusya ve İran’ın müşterek inisiyatifiyle geliştirilen  Suriye’deki çözüm süreci bugün Soçi’de yapılacak üçlü toplantıda önemli bir karara varılmış olacak ve BM gözetimindeki Cenevre görüşmeleri için ciddi bir hazırlığın tamamlanmasına gerçekleştirmiş olacak" dedi.

Seçiniz...